Hopp til hovedinnholdet

KrF løfter statsbudsjettet flere hakk

Publisert:
Oppdatert:
BH243921

Flere gode nyheter for frivilligheten preger budsjettavtalen mellom regjeringen og Kristelig Folkeparti(KrF) i nytt statsbudsjett for 2019.

- KrF har prioritert frivilligheten forhandlingene om statsbudsjettet i flere år. Vi er takknemlige for at de har fått med seg de andre partiene på dette også i år, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.

Momskompensasjon økes med 50 millioner

Momskompensasjonsordningen for frivillige organisasjoner økes med 50 millioner kroner. Kulturminister Trine Skei Grande hadde allerede lagt inn en økning i budsjettforslaget før avtalen. Totalt økes den nå med 184 millioner kroner. Dette er et betydelig skritt i retning av full momskompensasjon, selv om andelen momsutgifter som blir kompensert fortsatt er lavere enn i 2014.

- Momskompensasjonsordningen kommer over 23000 lokale lag og foreninger over hele landet til gode. Den økte bevilgningen gjør at frivillige organisasjoner får en avgiftslette som kan skape mer aktivitet og lavere kostnader for å delta i lag og foreninger, fortsetter Johnsen.

Rettighetsfesting av momskompensasjonsordningen, som er et viktig krav fra frivilligheten, er ikke en del av avtalen.

Tilskudd til Frivillig.no

I budsjettavtalen er det også enighet om å doble støtten til Frivillig.no som med regjeringens forslag var på 3 millioner. I tillegg heves grensen for skattefradrag for gaver til frivillige organisasjoner til 50.000 kroner. Grensen for arbeidsgiveravgift for frivillige organisasjoner heves til 80.000 kroner per ansatt og 800.000 totalt. Ideelle aktørers historiske pensjonskostnader får også en løsning.

- Frivillig.no er et tiltak som vi vet fungerer, og det er fantastisk at vi får videreføre suksessen med å verve nye personer til å være frivillig for første gang, sier Johnsen.

Lover godt

Når statsbudsjettet er ferdig behandlet er det forventet at forhandlinger om en ny flertallsregjering med Fremskrittspartiet, Høyre, Venstre og KrF snart vil starte.

- Budsjettavtalen viser at de fire partiene i fellesskap prioriterer frivilligheten. Dette lover godt for de kommende regjeringsforhandlingene, hvor vi håper å få inn en forpliktende formulering om å rettighetsfeste og fullfinansiere frivillighetens momskompensasjon, avslutter Johnsen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring