Hopp til hovedinnholdet

Kulturministeren kom med overraskelser

Publisert:
Oppdatert:
Friverkl

I sin tale på Folkehelseløftet hadde kulturminister Thorhild Widvey to gledelig nyheter. Kulturdepartementet vil utvide støtten til Frivillighet Norge med 750.000 kroner i år til arbeid med en rekrutteringsportal på internett. Deretter rullet hun ut regjeringens Frivillighetserklæring.

1. juni arrangerte Helse- og omsorgsdepartementet, KS og Frivillighet Norge Folkehelseløftet 2015. Over 200 organisasjonsfolk og offentlig ansatte var samlet for å lære om og bli inspirert til samarbeid for bedre folkehelse.

I sin tale hadde kulturminister Thorhild Widvey to gledelig nyheter. Hun opplyste at Kulturdepartementet vil utvide støtten til Frivillighet Norge med 750.000 kroner i år til arbeid med en rekrutteringsportal på internett. Deretter rullet hun ut plakaten med regjeringens Frivillighetserklæring.

- Regjeringen mener det er viktig å støtte opp om organisasjonenes egne løsninger. Derfor vil vi bidra til organisasjonenes arbeid med en portal for å rekruttere flere og nye frivillige, sa Widvey.

Frivillighet Norge har nylig fått tilsagn om støtte av Gjensidigestiftelsen og Sparebankstiftelsen til etableringskostnadene og har søkt Kulturdepartementet om økt driftsstøtte.

- Vi er veldig glade for at Gjensidigestiftelsen, Sparebankstiftelsen og Kulturdepartementet går sammen om å støtte et tiltak som både vil senke terskelen for deltakelse og styrke organisasjonene, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Birgitte Brekke.

- Portalen vil være viktig kilde til informasjon om "best practice" som vi vil formidle til organisasjonene. Den vil også være et nyttig verktøy for NAV, voksenopplæringssentre, flyktningekoordinatorer osv. som skal veilede folk til samfunnsdeltakelse. fortsetter Brekke.

Frivillighet Norge har lenge jobbet for at det skal bli opprettet en slik nasjonal webportal slik som Sveriges Volontärbyrån. Portalen Volontärbyrån har så langt formidlet 51367 oppdrag. Portalen har 2112 registrerte organisasjoner, og har i skrivende stund 410 aktuelle oppdrag. Frivillighet Norge satser på å starte arbeidet med frivillighetsportalen til høsten.

Da kulturminister Widvey lanserte Frivillighetserklæringen sa hun:

- Erklæringa skal sikre frivillig sektor forutsigbarhet, åpenhet og tilgjengelighet i dialogen med staten – uavhengig av hvilket departement de henvender seg til.

- Vi forventer at alle statsetater skal ha Frivillighetserklæringa på veggen og ser fram til at frivilligheten vil møte de samme holdningene og definisjonene i alle statlige regelverk og instanser, sier generalsekretær Birgitte Brekke.

- Frivilligheten er ikke et instrument for å implementere statens politikk, men en hjørnestein i demokratiet og velferdsproduksjonen. Staten må stimulere frivilligheten til å fylle denne rollen gjennom å se på organisasjonene som samarbeidspartnere snarere enn som leverandører, avslutter Brekke.

Foto: Frivillighet Norge

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring