Hopp til hovedinnholdet

Kulturministeren utfordres på skattefradrag

Publisert:
Oppdatert:
to personer ved mindre talestoler foran Stortingets talestol/dirigentbord.
Tage Pettersen (H) og Anette Trettebergstuen (Ap) i spørretimen. Foto: fra Stortingets videoarkiv

I Stortingets spørretime 1. desember ble Kulturminister Anette Trettebergstuen utfordret på kutt i skattefradragsordningen. Tage Pettersen (H) refererte blant annet til at Frivillighet Norge ønsker å utvide ordningen.

Pettersen utfordrer statsråden på at regjeringen har innfridd ett krav, men har kuttet i andre ordninger for å finansiere kravet. Kulturminister Trettebergstuen svarer at ordningen er redusert, men at de aller fleste giverne uansett ikke gir over 25 000 kroner. Her kan du se hele utvekslingen.

Regjeringen har i sin tilleggsproposisjon foreslått å redusere maksbeløpet for skattefradrag fra 50 000 til 25 000 kroner. Dette har flere organisasjoner reagert sterkt på og Frivillighet Norge har bedt Stortinget om å avvise regjeringens forslag og heller utvide ordningen. Frivillighet Norge ber om at:

  • Det innføres en egen beløpsgrense i skattefradragsordningen for næringsdrivende på 100 000 kr.
  • Regjeringen setter i gang en prosess som inkluderer Frivillighet Norge, for å utvide og forenkle deltakelsen i skattefradragsordningen med utgangspunkt i at Frivillighetsregisteret brukes som forenklingsverktøy. Prosessen sees i sammenheng med Kulturdepartementets arbeid med videreutvikling av Frivillighetsregisteret. Lokale organisasjoner må også kunne delta i ordningen.

I spørretimen spør også SV ved Kathy Lie om konsekvensene av at regjeringen nå kutter gaveforsterkningsordningen. Kulturministeren slår fast at disse pengene vil gå til kulturens andel av tippemidlene og regjeringen ikke vil "saldere statsbudsjettet ved å dytte tiltak over på tippemidlene".

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring