Hopp til hovedinnholdet

Vi feirer frivillighetens år 2022! Les mer →

Kulturministeren utfordres på skattefradrag

Publisert:
Oppdatert:
to personer ved mindre talestoler foran Stortingets talestol/dirigentbord.
Tage Pettersen (H) og Anette Trettebergstuen (Ap) i spørretimen. Foto: fra Stortingets videoarkiv

I Stortingets spørretime 1. desember ble Kulturminister Anette Trettebergstuen utfordret på kutt i skattefradragsordningen. Tage Pettersen (H) refererte blant annet til at Frivillighet Norge ønsker å utvide ordningen.

Pettersen utfordrer statsråden på at regjeringen har innfridd ett krav, men har kuttet i andre ordninger for å finansiere kravet. Kulturminister Trettebergstuen svarer at ordningen er redusert, men at de aller fleste giverne uansett ikke gir over 25 000 kroner. Her kan du se hele utvekslingen.

Regjeringen har i sin tilleggsproposisjon foreslått å redusere maksbeløpet for skattefradrag fra 50 000 til 25 000 kroner. Dette har flere organisasjoner reagert sterkt på og Frivillighet Norge har bedt Stortinget om å avvise regjeringens forslag og heller utvide ordningen. Frivillighet Norge ber om at:

  • Det innføres en egen beløpsgrense i skattefradragsordningen for næringsdrivende på 100 000 kr.
  • Regjeringen setter i gang en prosess som inkluderer Frivillighet Norge, for å utvide og forenkle deltakelsen i skattefradragsordningen med utgangspunkt i at Frivillighetsregisteret brukes som forenklingsverktøy. Prosessen sees i sammenheng med Kulturdepartementets arbeid med videreutvikling av Frivillighetsregisteret. Lokale organisasjoner må også kunne delta i ordningen.

I spørretimen spør også SV ved Kathy Lie om konsekvensene av at regjeringen nå kutter gaveforsterkningsordningen. Kulturministeren slår fast at disse pengene vil gå til kulturens andel av tippemidlene og regjeringen ikke vil "saldere statsbudsjettet ved å dytte tiltak over på tippemidlene".

Les også

Mann ved talerstol rekker ut hendene

Revidert Nasjonalbudsjett: Bekymret for regjeringens kutt til demokrati og sivilsamfunn

I sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2022, foreslår regjeringen kutt i midler til arbeid som skal styrke sivilsamfunnet og fremme demokrati rundt om...

Publisert
Oppdatert:

Smilende mann med briller.

Strømstøtte til frivilligheten

Regjeringspartiene er enige med SV om å gi 250 millioner kroner i strømstøtte til frivilligheten. Det er kommunene som skal være ansvarlige for å dele ut støtte...

Publisert
Oppdatert:

hender på spake på kontrollbord

Ingen strømstøtte til frivilligheten

Regjeringen la i dag fram endringer i statsbudsjettet for 2022. Revidert støtte for høye strømpriser var blant tiltakene. Men ikke for frivillige organisasjoner...

Publisert
Oppdatert:

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring