Hopp til hovedinnholdet

Lavere momskompensasjon i 2017

Publisert:
Oppdatert:
Avkorting

Nye tall fra Lotteri- og stiftelsestilsynet viser at avkortningen i momskompensasjonsordningen vil fortsette å øke.

- Dette rammer organisasjonenes aktiviteter direkte. Økt skattebyrde på frivilligheten betyr at mindre penger går til organisasjonenes aktiviteter, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.

Nye tall fra Lotteri- og stiftelsestilsynet viser at det totale søknadsbeløpet for regnskapsåret 2016 er på 1,86 mrd kroner, en økning på ca. 8,3 % fra året før. Dersom samme andel som i fjor blir godkjent vil det gi et godkjent søknadsbeløp på 1,83 mrd kroner. Bevilgningen på statsbudsjettet derimot, økte bare fra 1,3 mrd kroner i 2016 til 1,32 mrd kroner i 2017. Resultatet blir i tilfelle en avkortning på ca. 28 %, 4,5 prosentpoeng høyere enn året før.

- Verdien til momskompensasjonsordningen blir med dette svekket for tredje år på rad. Nå må regjeringen slutte å øke skattleggingen av frivilligheten og snu den negative utviklingen. Første mulighet kommer når Stortinget skal behandle statsbudsjettet for 2018 som legges frem førstkommende torsdag. Dersom økningen i søknadsmengde fortsetter i samme tempo må det bevilges ca. 350 millioner kroner i statsbudsjettet for 2018 for at vi skal være tilbake på samme nivå på avkortningen som i 2014, avslutter Johnsen.

Illustrasjon: Frivillighet Norge

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring