Hopp til hovedinnholdet

Møteplass for inkludering i Førde

Publisert:
Oppdatert:
IMG 5567

Den 24. oktober arrangerte Frivillighet Norge og Sogn og Fjordane fylkeskommune Møteplass for inkludering i Førde. Det var en stor og mangfoldig forsamling på 130 personer som hadde møtt frem på en regntung lørdag. Det ble trukket frem mange eksempler på hvordan frivillige organisasjoner kan skape inkluderende lokalsamfunn.

Fylkesordfører i Sogn og Fjordane, Jenny Følling, snakket om flykning-utfordringen i sin åpning av konferansen.

- Vi må stille opp, løfte i flokk. Kommune, helsetjenestene, NAV og frivilligheten. En nasjonal dugnad. Frivilligheten er en ressurs i integreringa. God integrering er nøkkelen til stabile samfunn. Dette er en viktig konferanse , som bygger bro mellom innbyggerne og innvandrerne og innvandrerorganisasjonene, sa Følling i sin åpning.

- Det er ikke nok å ta utdanning og lære norsk for å bli integrert. Frivillighetens fritidsaktiviteter er også viktig, fortsette Jekishan Jegathesan fra Flora tamilske forening.

Marino Ask fra Sogn og Fjordane turlag fortalte om deres inkluderingsarbeid. Utfordringer de har er å skaffe passende sko, bekleding, transport, samt språk og kommunikasjon. Men han minnet også om at man ikke trenger å være medlem av Turistforeningen for å bli med ut på tur.

- Vi har en vei å gå. Min oppfordring til innvandrere er å ta kontakt med ditt lokale turlag, still krav til de, og si at du vil oppleve norsk kultur- og turtradisjon, sier Ask.

Bloggeren Massoma Jury oppfordret nordmenn til å lære innvandrere i sine nærmiljø å kjenne.

- Vi har lyst til å lære dere hva vi driver med, for eksempel om Eid-feiringen. Gratulerer oss på sånne høytider, sa Jury.

Et av høydepunktene på konferansen var innlegget til Shabana Rehman kalt Hjertets Migrasjon. Det var bade tårer og latter i salen da Rehman fortalte sin sterke historie om å være innvandrer og sette ord på kulturkonflikter, tabu og Mullaløftet.

Foto: Frivillighet Norge

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring