Hopp til hovedinnholdet

Matgaver til veldedig formål får fritak for merverdiavgift

Publisert:
Oppdatert:
Stian

Finansdepartementet sendte i tirsdag 29. mars et forslag på høring om at matvarer som gis bort til et veldedig formål får fritak for merverdiavgift.

Aktører innenfor matbransjen har ofte matvarer som ikke kan selges, for eksempel på grunn av datostempling. I slike tilfeller står de overfor valget mellom å gi bort mat til frivillige organisasjoner eller å destruere maten. Etter gjeldende regler skal virksomhetene beregne merverdiavgift dersom de gir bort mat- og drikkevarer. Momsfritaket gjør det gunstigere for matbransjen å gi bort maten.

- Det er flott at det innføres momsfritak på utdeling av mat til veldedige formål. Det vil forhåpentligvis bidra til at flere butikker og restauranter vil gi mat til frivillige organisasjoner, siden de ikke lenger kan spare penger på å destruere maten, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.

Det vil bli stilt krav om at maten skal gis via et mellomledd, og ikke direkte til personer som trenger maten. Kravet vil være at mottaker skal være registrert i Enhetsregisteret, og det åpnes i lovforslaget for at Finansdepartementet kan innføre ytterligere avgrensinger. Hensikten med dette er å unngå at fritaket får et for bredt anvendelsesområde og unngå uthuling av merverdiavgiftsgrunnlaget.

- Vi stusser over at Regjeringen ikke har vurdert å bruke Frivillighetsregisteret som avgrensingskriterium. Ved å bruke Frivillighetsregisteret vil myndighetene enkelt kunne sikre at mottakerne er frivillige organisasjoner, og vurdere om mottakerens formål er i tråd med intensjonen om å stimulere til veldedig utdeling av mat. Da bør behovet for ytterligere avgrensing og dokumentasjonskrav bli mindre, sier Slotterøy Johnsen.

- Samarbeid mellom næringsliv og frivillighet blir stadig viktigere, og det er bra at Regjeringen nå fjerner en unødvendig hindring. Vi håper de i neste omgang vil gjøre det mer attraktivt for bedrifter å støtte frivillige organisasjoner økonomisk gjennom å styrke gavefradragsordningen og legge bedre til rette for sosiosponsing, avslutter Slotterøy Johnsen.

Frivillighet Norge kommer til å sende et høringssvar hvor vi vil be om at regjeringen vurderer å bruke Frivillighetsregisteret som avgrensingskriterium.

Pressemelding fra Finansdepartementet finner du her.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring