Hopp til hovedinnholdet

Nei til skatt på dugnad

Publisert:
Oppdatert:
BH13300

Over 200 frivillige troppet opp foran Stortinget – Det må bli slutt på å skattlegge frivillig innsats.

Fra fotballspillere og redningsmannskaper til ivrige vaffelsteikere: Over 200 frivillige ga torsdag høylytt oppmerksomhet til kravet om å gi frivilligheten full momskompensasjon.

– Vi skal redde enda flere liv og ta med enda flere eldre på kafé. Men da må rammebetingelsene til frivilligheten styrkes. Derfor har vi sammen med hundrevis av frivillige nå overlevert vårt krav for neste regjeringsperiode, sier Stian Slotterøy Johnsen, generalsekretær i Frivillighet Norge.

Han mener kravet om å gi frivillige organisasjoner full momskompensasjon er «såre enkelt»:

– Jeg tror vi alle kan være enige om at det er urimelig å skattlegge frivillig innsats. I dag betaler frivilligheten nærmere 500 millioner kroner til staten i året. Dette er utrolig mye penger, som kunne ha blitt brukt på å få flere løyper i fjellet, flere fotballtrenere og flere leksehjelper, sier han.

– Å redde liv må belønnes, ikke straffes

Over 200 frivillige fylte torsdag opp Eidsvoll Plass utenfor Stortinget i Oslo, for å vise politikerne akkurat hva de bidrar med:

– Norge er verdens mest frivillige samfunn. Det finnes ikke en kroppsdel det ikke er laget en organisasjon for. Dette fantastiske engasjementet må ivaretas. Nå må politikerne innfri sine løfter: Å redde liv, og å skape gode liv, skal belønnes, ikke straffes, sa president for Røde Kors Norge, Sven Mollekleiv i sin appell.

Hareide: – Jeg er helt enig!

KrF-leder Knut Arild Hareide var en av flere politikere som møtte opp på mønstringen:

– Jeg er helt enig med dere: Vi skal ikke ha skatt på dugnad og frivillig innsats. Så kjære Høyre: Hvis dere vil ha oss i KrF med på skattelettelser, så er dette måten å gjøre det på, sa Hareide, som også fikk smake på en vaskekte «momsvaffel»:

– Og de var veldig gode, sa Hareide til vaffelsteikerne.

Ildsjel: – Idretten betyr så mye for ungdom

Sajadan Rutthira fra Furuset IL, som i 2016 ble kåret til årets ildsjel, var klar i sin appell:

– For Furuset IL vil full momskompensasjon bety mange ekstra tusenlapper, noe som igjen vil gi oss mye mer aktivitet. Det er alt jeg bryr meg om. Vi vet hvor mye idretten betyr for unge, og vi vet hvor mye idretten har å si for å bedre inkludere minoritetsungdom i det norske samfunnet, sa Rutthira.

– Alle partiene vil styrke ordningen

Johnsen i Frivillighet Norge fremhever at alle partiene har gått til valg på å kompensere de frivillige for innsatsen de legger ned.

– Det står i partiprogrammene til både KrF og samtlige av regjeringspartiene at de vil fortsette å styrke momskompensasjonsordningen. Det er bra, men nå må de vise at de innfrir løftene sine, sier han og fortsetter.

– Uten frivilligheten stopper Norge. Frivillige organisasjoner krever heller ingenting tilbake for den jobben de gjør for deg og meg hver eneste dag, men de ber om å få slippe å betale 500 millioner kroner til staten i året. Det burde egentlig være selvsagt.

(Foto: Birgitte Heneide, Frivillighet Norge)

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring