Hopp til hovedinnholdet

Norden må samarbeide om bedre velferd

Publisert:
Oppdatert:
Gruppe mennesker, helprofil
Deltakerne i den norske workshopen. Foto: Guri Idsø Viken/Frivillighet Norge

Til tross for at vi har verdens sterkeste velferdssamfunn, har vi store sosiale utfordringer, også i Norden. Torsdag 4. mai gikk startsskuddet for et nytt nordisk samarbeid mellom organisasjoner på helse- og velferdsfeltet.

Det er Nordisk Ministerråd som har initiert den nye nordiske sivilsamfunnsplattformen på helse- og velferdsområdet, som skal danne et grunnlag for samarbeid mellom et bredt utvalg frivillige organisasjoner. Arbeidet ledes av den danske tenketanken MandagMorgen i samarbeid med Center for Frivilligt Socialt Arbejde i Danmark og paraplyer i alle de nordiske landene, inkludert Frivillighet Norge.

Det første som skjer, er kunnskapsinnhenting i form av workshops i alle de nordiske landene, og torsdag var det altså Norges tur. Et tjuetalls norske organisasjoner var samlet for å gi inputs om de viktigste sosiale utfordringene i landet og strukturelle eksterne og interne barrierer for å løse disse.

mann med presentasjon foran sittende gruppe mennesker
Analytiker Magnus Korning Andersen fra Tænketanken MandagMorgen ledet workshopen. Foto: Guri Idsø Viken/Frivillighet Norge

Utfordringer i verdens beste velferdssamfunn

Sjefskonsulent og teamleder Julie Stockmarr ved Center for Frivilligt Socialt Arbejde er fornøyd med workshopen og sier hun allerede ser store behov.

– Utfordringer som ensomhet og mangel på meningsfylte relasjoner og manglende sosial mobilitet er store i alle de nordiske landene. Hvordan har de klart å bli det innenfor verdens beste velferdsmodeller? Og hvordan kan vi sitte sammen og løse dem? Det er spørsmål vi stiller nå, sier hun.

Må være mer ambisiøse

Julie Stockmarr mener det ikke er nok å jobbe på tvers av sektorer, slik en har gjort til nå, men at samarbeidene må dypere enn det.

– Vi må se på hele velferdsstaten fra flere perspektiver. Sivilsamfunnet må med i politikkutvikling fra start, og sivilsamfunnet må inkludere mennesker i sårbare posisjoner bedre, sier hun.

– Samtidig syns jeg vi skal se på om vi kan styrke den demokratiske samtalen for alle innbyggere i Norden. Kanskje skylder vi framtidens innbyggere å være lItt mer ambisiøse? avslutter Stockmarr.

Felles nordisk kronikk

Seks nordiske organisasjoner i sivilsamfunnet er klare for å ta på seg en større rolle for å bevare den nordiske samfunnsmodellen, men politikerne må også bidra med å skape de riktige betingelsene, skriver lederne for Tænketanken Mandag Morgen, Center for Frivilligt Socialt Arbejde, SOSTE, Fremia, ÖBI og Frivillighet Norge i en felles kronikk som er på trykk i alle de nordiske landene denne uka.

Les hele kronikken hos Altinget.no her

Les mer:

Les med om den nordiske sivilsamfunnsplattformen på helse- og velferdsområdet her.

Kontaktperson

Bilde av Guri Idsø Viken
Guri Idsø Viken
Politisk seniorrådgiver
952 56 474
guri@frivillighetnorge.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring