Hopp til hovedinnholdet

Opposisjonen krever at frivilligheten blir arving

Publisert:
Oppdatert:

I dag er det staten som arver midlene når personer uten arvinger dør. Frivillighet Norge er glad for at samtlige opposisjonspartier krever at arven tilfaller frivilligheten.

– Vi har fremmet dette forslaget flere ganger. Frivilligheten bidrar med 115.000 frivillige årsverk årlig, så å investere herreløs arv i frivillige organisasjoner gir derfor høyest avkastning, sier generalsekretær Birgitte Brekke i Frivillighet Norge til Vårt Land.

Frivilligheten arver i andre land

I 2013 regner regjeringen med at såkalt herreløs arv vil beløpe seg til 20 millioner kroner. I henhold til dagens regelverk går disse pengene til statskassa. Det vil Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre ha slutt på.

Birgitte Brekke og Frivillighet Norge har i flere år tatt til orde for at herreløs arv skal tilfalle frivillige organisasjoner.

– Dette er verdier som er skapt av privatpersoner og mennesker i det sivile samfunnet, og da bør pengene bli igjen der, sier Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner til Vårt Land.

Venstre peker på at det finnes tilsvarende ordninger utenfor Norges grenser.

– I mange andre land finnes det ordninger med at denne type arv tilfaller frivillige og ideelle organisasjoner. Det er en ubyråkratisk måte å sikre frivilligheten økte inntekter, sier Borghild Tenden som representerer partiet i finanskomiteen på Stortinget.

Krf: Frivillighet Norge må med

Generalsekretær Brekke i Frivillighet Norge understreker at myndighetene må sette seg ned sammen med frivillige organisasjoner for å komme fram til en framgangsmåte for fordeling av en slik eventuell "arv". Krfs Hans Olav Syversen trekker fram Frivillighet Norges rolle i så måte.

– Organisasjonene bør ikke måtte søke om disse pengene. I samarbeid med Frivillighet Norge bør det lages en fordelingsnøkkel som bestemmer hvilke organisasjoner som får midlene, sier Syversen til avisa.

Kravet om at herreløs arv skal tilfalle frivilligheten framfor staten, er i tråd med Frivillighet Norges arbeid for bedre økonomiske rammebetingelser - nedfelt i frivillighetspolitisk plattform.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring