Hopp til hovedinnholdet

Regjeringen er passiv i anskaffelsespolitikken

Publisert:
Oppdatert:
Helping hands 1378608103 Htt

Det er mulig å prioritere ideelle aktører i offentlige anskaffelser, viser en utredning som jurist Karin Fløistad har gjort av EU-rettens handlingsrom.

Det er mulig å prioritere ideelle aktører i offentlige anskaffelser, viser en utredning som jurist Karin Fløistad har gjort av EU-rettens handlingsrom. Utredningen ble presentert i et dialogmøte 29. mai mellom regjeringen og Frivillighet Norge, Ideelt nettverk, Virke, KS og KS bedrift.

Passiv regjering

Til tross for at et samlet storting har gått inn for å legge til rette for ideelle aktører, opplever Frivillighet Norge fortsatt at regjeringen er vag på hvordan den ønsker å bruke dette handlingsrommet i anskaffelsespolitikken.

- Vi synes regjeringen inntar en passiv holdning til det handlingsrommet som Fløistadrapporten har avdekket, sier generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen.

- Fra EU sin side er regelverket for offentlige anskaffelser innenfor helse- og sosialfeltet lagt opp slik at det er de enkelte lands politiske myndigheter som avgjør hvordan innkjøpspolitikken utformes. På bakgrunn av dette har Frivillighet Norge i sine innspill hevdet at regjeringen må føre en anskaffelsespolitikk som aktivt legger mer til rette for ideelle aktører enn det som gjøres i dag, fortsetter Johnsen.

For sent med 2020

I møtet var svaret fra regjeringen å utvikle en generell veileder og høste erfaringer knyttet til handlingsrommet innenfor tverrfaglig spesialisert rusbehandling i forbindelse med utlysning av nye anbudsrunder i 2020. En undersøkelse Frivillighet Norge gjennomførte i 2014 blant sine medlemsorganisasjoner som driver helse- og velferdstilbud viste at 44 prosent av respondentene som konkurrerer med kommersielle aktører frykter at de må legge ned innen fem år.

- Regjeringen må ta grep nå. I dag er ideelle aktører nesten helt utradert blant driftsoperatørene av asylmottak og antallet er kraftig redusert innenfor arbeidsmarkedstiltak. Regjeringen må snarest implementere de mulighetene Fløistadrapporten peker på, både i regelverket og i eksisterende veileder, for å sikre at ideelle fremdeles skal være en leverandør av tjenester i helse- og sosialfeltet. Vi merker oss at også opposisjonen på Stortinget er utålmodig i disse sakene, avslutter Johnsen.

  • Se hvordan opposisjonen kritiserer regjeringens anbudspraksis her.
  • Frivillighet Norges innspill til møte med regjeringen finner du her.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring