Hopp til hovedinnholdet

- Regjeringen har et forklaringsproblem

Publisert:
Oppdatert:
Momskompdemo

En opptrappingsplan mot full momskompensasjon for frivillige organisasjoner ble vedtatt av stortinget i fjor vår. Men heller ikke i revidert nasjonalbudsjett for 2018 innfrir regjeringen dette løftet.

13. juni 2017 vedtok Stortinget å styrke momskompensasjonsordningen til frivillige organisasjoner gjennom en opptrappingsplan. Men opptrappingsplanen har latt vente på seg.

Bred politisk enighet

- Vi er nok en gang skuffet. Vi hadde ventet mer av regjeringen, siden den ikke kom i forrige statsbudsjett. Dette er et vedtak med bred politisk enighet. Men regjeringen ser ikke ut til å følge opp Stortingets marsjordre, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.

Slotterøy Johnsen påpeker at å forbedre momskompensasjonsordningen igjen ble nevnt av regjeringen i Jeløya-plattformen fra januar.

- Regjeringen har et forklaringsproblem. De har trukket momskompensasjonsordningen frem flere ganger, også etter at fjorårets budsjett ble lagt frem. Selv om både storting og regjering er enige om dette, har vi til gode å se at dette blir fulgt opp i praksis, sier Slotterøy Johnsen.

Helt nødvendig for å styrke frivilligheten

Slotterøy Johnsen påpeker at dette hemmer frivilligheten.

- Moms er i realiteten en skatt på dugnad, og det gir ikke mening i en tid hvor politikere roper etter mer frivillighet på stadig flere områder, for eksempel innenfor eldreomsorg, beredskap og integrering. Gjennom en fullfinansiering vil politikerne bidra til et løft på frivillighetens egne premisser. Det er den beste måten å styrke merverdien frivilligheten bidrar med i samfunnet, sier Slotterøy Johnsen.

- Politikerne snakker ofte høyt og feststemt om frivillighetens viktige funksjon i det norske samfunnet. Nå må de vise at de mener alvor, avslutter Slotterøy Johnsen.

Nytt representantforslag fra Stortinget

Samme dag som nasjonalbudsjettet ble lagt frem, 15. mai, har Senterpartiet sendt inn et såkalt Dok8-forslag om "å innføre rettighetsfesting av 100 prosent merverdiavgiftskompensasjon". I tillegg ber de regjeringen "utarbeide en opptrappingsplan for merverdiavgiftskompensasjon for frivillige organisasjoner" og "sikre rett til full kompensasjon for alle utgifter i forbindelse med nybygg, vedlikehold og rehabilitering for organisasjonseide bygg og anlegg."

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring