Hopp til hovedinnholdet

Samfunnsansvar (CSR) – hva ønsker de ansatte?

Publisert:
Oppdatert:
Folkstemmer2

En artikkel om temaet ligger ute i nettutgaven av Magma. Frivillighet Norge mener vi må ha på plass en robust skattefradragsordning for gaver fra bedrifter for at potensialet i CSR kan utløses.

Corporate Social Responsibility (CSR) og støtte til ideelle formål blir stadig vanligere. De ansatte er en av bedriftens viktigste interessenter, men i hvilken grad støtter de bedriftens valg og aktiviteter innen CSR?

Funnene som presenteres i artikkelen viser at de ansatte ønsker å bli mer involvert i prosessen med å avgjøre hva arbeidsgiver skal gjøre innen CSR. De ansatte er mest opptatt av at arbeidsgiver støtter lokale tiltak, på andreplass kommer nasjonale tiltak, og på tredjeplass kommer internasjonale tiltak. De ansatte ønsker først og fremst å støtte miljøtiltak, tett fulgt av sosiale tiltak. Kunst kommer på tredjeplass, langt etter.


Vi i Frivillighet Norge mener potensialet i CSR ikke kan utløses før beløpsgrensen for skattefradrag for gaver fra bedrifter økes til 100 000 kr og ordningen også åpner for at lokale organisasjoner, som ikke er del av en nasjonal organisasjon, får delta. Dette kan ses i sammenheng med at det er de lokale tiltakene som ligger bedriftenes ansattes hjerter nærmest.


Generalsekretær i Frivillighet Norge, Birgitte Brekke, sier at CSR ikke kommer av seg selv.

-"Det er gledelig at mange bedrifter støtter frivillige organisasjoner, men norske bedrifter fortsatt har mye å lære av bedrifter i andre vest-Europeiske land og USA. Norske bedrifter kan bli mye flinkere til å støtte frivilligheten, og vil garantert oppleve at det har positiv effekt både for omdømmebygging og som motivasjon for ansatte. Det er mange uunyttede muligheter!"

-"Vi håper at regjeringen vil være med å tilrettelegge for mer samarbeid mellom næringslivet og frivilligheten. Et løft i skattefradragsordningen for gaver fra bedrifter kan monne veldig i arbeidet med å få norske bedrifter til å ta større samfunnsansvar," avslutter Brekke.

Forfatterne av artikkelen er Caroline D. Ditlev-Simonsen og Fred Wenstøp.

Hele artikkelen kan leses på tidskriftets hjemmesider.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring