Hopp til hovedinnholdet

Skuffende stimuleringsordning for frivilligheten

Publisert:
Oppdatert:
Pressemeldinger
Kulturminister Abid Raja og generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen
Kulturminister Abid Raja og generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen. Foto: Frivillighet Norge

Stimuleringsordningen for frivillige organisasjoner er endelig lagt frem, etter flere måneders ventetid. Målet er å få i gang aktivitet i frivillige lag og foreninger gjennom støtte til omstilling og smittevernstiltak. Men ordningen gir ikke den tryggheten frivillige organisasjoner trenger, sier Frivillighet Norge.

Stimuleringsordningen gjelder for arrangement fra 1. januar til 30. juni, men søknadsskjema for støtte til aktivitet og arrangement kommer ikke før i juni. Det er ikke godt nok, mener Frivillighet Norge.

Hvordan skal ordningen føre til økt aktivitet når organisasjonene ikke får vite om de får støtte før etter at aktiviteten er gjennomført? Det er allerede stor usikkerhet for fremtiden hos mange organisasjoner. Dette gir ikke den tryggheten frivilligheten trenger nå, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.

Kan ikke planlegge sommeraktivitet

Høringsfristen for ordningen var allerede i januar. I etterkant har også kulturminister Abid Q. Raja gått ut og lovet en utvidelse av ordningen til 1. september. Dette er ikke med i det som nå er presentert. Dermed kan ikke organisasjonene planlegge for sommeren.

Det virker som om Abid Raja ikke forstår hva det krever av planlegging og ressurser å gjennomføre aktiviteter som sommerleirer for barn og unge, idrettscuper, korpsstevner, sommerskoler og rehabiliteringstilbud. Selv om mye aktivitet nå er innstilt som følge av smittesituasjonen, må vi kunne sette raskt i gang når det blir mulig. Vi trodde at stimuleringsordningen skulle gi en nødvendig økonomisk trygghet for å for eksempel kunne planlegge årets speiderleir eller fotballcup. Dette er nå helt i det blå, for ingen vet hvordan ordningen for sommeren vil se ut, sier Slotterøy Johnsen.

Kulturdepartementet opplyser at det vil komme en stimuleringsordning også for sommeren, og Stortinget har satt av 300 millioner kroner til dette. Men regelverket for dette er ikke klart.

Ingen kompensasjon for tapte inntekter

Både Frivillighet Norge og flere andre ga i høringsrunden innspill om at det burde åpnes for å gi kompensasjon for tapte inntekter ved avlyste arrangement. Både innenfor kultur og idrett gir større arrangement inntekter som sikrer drift av organisasjonene gjennom hele året.

– Slik situasjonen er nå er det uaktuelt å gjennomføre større arrangement i hele landet, også i redusert omfang. Denne stimuleringsordningen er tilpasset en situasjon vi alle skulle ønsket at vi var i, hvor aktivitet var mulig, men dessverre er realiteten en annen. Kulturminister Abid Raja har flere ganger uttalt at de er villige til å justere ordninger når det er nødvendig, og jeg forstår ikke hvorfor de ikke har endret dette punktet i forskriften, sier Slotterøy Johnsen.

Trenger forutsigbarhet og trygge rammer

En tredjedel av stimuleringsmidlene utbetales via ordningen for momskompensasjon for frivillig sektor. Her er søknadsfrist 20. april.

– Det er bra at det kommer noe midler relativt raskt ut til en bredde av lag og foreninger, men dette er bare en del av ordningen. Frivilligheten trenger forutsigbarhet og trygge rammer, det klarer regjeringen dessverre ikke å levere, avslutter Slotterøy Johnsen.

Kontaktperson

Bilde av Stian Slotterøy Johnsen
Stian Slotterøy Johnsen
Generalsekretær
959 33 862
stian@frivillighetnorge.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring