Hopp til hovedinnholdet

Spelet om de frivillige

Publisert:
Oppdatert:

De fleste av sommerens spel, festivaler, leirer og stevner kan takke frivillige for at de kan gjennomføres. Nylig ble det reist spørsmål om hvorvidt de som jobber for kommersielle aktører kan kalles frivillige.

-Vi vil hegne om den tilliten og troverdigheten de frivillige organisasjonene har. Derfor er vi opptatt av om bruken av begrepet ”frivillige” hos kommersielle aktører, over tid vil gå på bekostning av ideelle nonprofit-baserte organisasjoner som er avhengige av frivillig innsats, sier Bente Myhre Haast, kommunikasjonssjef i Frivillighet Norge.

Festivalarrangører må gjerne benytte gratis arbeidskraft og tjene penger på kultur. Det som er viktig for Frivillighet Norge er åpenhet om hvem som står bak og hva overskuddet går til, slik at både de som vil gi av sin tid og det betalende publikum kan skille dette fra aktiviteter der overskuddet går til et ideelt formål eller pløyes tilbake i virksomheten.

Saken ble omtalt i Aftenposten 8. august, både redaksjonelt og på kommentarplass. NRK Østlandssendingen Radio fulgte opp med diskusjon om bruken av ordet frivillige, mellom Frivillighet Norge og Øyafestivalen. Aftenposten hadde en liten oppfølgingssak 9. august, hvor de trekker fram Glastonbury og Roskilde-festivalen som utenlandske eksempler på store, ikke-kommersielle festivaler, saken kan du lese her.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring