Hopp til hovedinnholdet

SPU undergraver en ansvarlig spillpolitikk ved å investere i utenlandske spillselskaper

Publisert:
Oppdatert:
Historiskutviklingspillselskaper SPU

Frivillighet Norge mener Statens pensjonsfond utland (SPU)må trekke seg ut av investeringene i utenlandske spillselskaper.

-Ved å investere i utenlandske spillselskaper som bryter norske lover og regler undergraver SPU politikken til norske myndigheter, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.

SPU har de siste årene økte sine investeringer i utenlandske spillselskaper på tross av at Stortingsmeldingen om spillpolitikk, Meld St. 12 (2016-2017) – Alt å vinne slår fast at hensynet til spillavhengighet er viktigst i den norske spillpolitikken. Flere av de utenlandske spillselskapene bidrar til å undergrave dette ved å henvende seg til norske kunder uten å ha lisens til å drive lotteri i Norge.

-En samlet frivillig sektor mener at spillpolitikken alltid må være basert på ansvarlighet og ikke må medføre en økt risiko for spillavhengighet og negative sosiale konsekvenser. Det er viktig at staten opptrer enhetlig i denne saken og sørger for å stoppe aktører som beviselig bryter norske regler ved å henvende seg til norske kunder uten å ha lisens til å drive lotteri i Norge, fortsetter Johnsen.

Forslag på Stortinget om å utrede grunnlaget for å trekke SPU ut av pengespillselskaper
Saken har fått ny aktualitet i forbindelse med et representantforslag fra Geir Jørgen Bekkevold (KrF) og Anette Trettebergstuen (AP) om en mer ansvarlig spillpolitikk. Et av punktene de forslår er det følgende:

«Stortinget ber regjeringen utrede grunnlaget for å trekke Statens pensjonsfond utland (SPU) ut av pengespillselskaper med sikte på en vurdering i forbindelse med den årlige forvaltningsmeldingen om fondet».

-Frivillighet Norge håper representantforslaget kan bidra til å sette en stopper for at ansvarlighetslinjen i norsk spillpolitikk undergraves av SPUs investeringer, avslutter Johnsen.

Tallene i grafen fra 2011-2015 er basert på finansdepartementet ved Siv Jensens svar til Finanskomiteen 20. mai 2016. Tallene fra 2016 er fra E24s nettsak 14. februar 2018.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring