Hopp til hovedinnholdet

Ta tilbake dugnaden på 17. mai!

Publisert:
Oppdatert:
Mange mennesker som går i tog

Det er lenge siden sist vi har kunnet feire sånn vi aller helst vil, sammen. De siste årene har dugnad betydd å holde avstand til hverandre. Det er det motsatte av hva dugnad skal være. Endelig kan vi feire fellesskapet igjen når vi går sammen i tog, baker kaker, selger lodd, arrangerer potetløp, synger, spiller og roper sammen.


17. mai gjør vi en frivillig innsats sammen for å skape årets største folkefest. I år tar vi tilbake dugnaden.

Det er ikke bare at pandemiens restriksjoner har takket for seg som gjør årets nasjonaldag så spesiell. 2022 er også frivillighetens år. Hele 2022 feirer vi vårt viktigste lagarbeid. Vi har lagt ekstra godt merke til hvor viktig frivilligheten er for samfunnet vårt de siste årene. Mange sentrale tilbud, fellesskap og møteplasser har blitt borte eller vært mindre tilgjengelig under koronapandemien. Vi har savnet å kunne spille, synge og danse sammen. Vi har savnet å drive med idrett sammen, lage ting sammen, diskutere sammen og være der for hverandre.

Samtidig har mange frivillige organisasjoner vært svært opptatte under pandemien. For våre lag og foreninger rundt om i hele landet utgjør en viktig infrastruktur når krisen treffer. Vi har kompetanse, erfaring og ressurser som er en viktig del av Norges beredskap. Og vi stiller opp med frivillig innsats når det trengs som mest.

Jeg er veldig stolt av innsatsen, omstillingsevnen og utholdenheten frivilligheten har vist de siste årene.

Frivillig sektor handler om alt som livet og samfunnet handler om: helse, omsorg, idrett, kultur, tro og livssyn, læring, klima og miljø, menneskerettigheter, beredskap og mye mer. Det er få land hvor frivilligheten står så sterkt som i Norge. Det fins om lag 100 000 organisasjoner i Norge som er med å skape gode nærmiljøer i hele landet vårt. Til sammen har de 10 millioner medlemmer. De aller fleste av oss er innom frivilligheten mange ganger i løpet av livet.

Det er altså ganske passende at den dagen i året som frivilligheten kanskje er mest synlig er nettopp nasjonaldagen vår. Dagen vi feirer fellesskapet og samfunnet vi skaper sammen hver dag.

Frivilligheten er en viktig del av Norges immunforsvar. Ikke bare når kriser oppstår som følge av sykdom, krig eller naturkatastrofer, men også for å bevare og utvikle demokratiet vårt. I frivilligheten lærer vi om demokrati og samfunnsdeltakelse. Vi samler og målbærer erfaringer fra mange med ulike opplevelser. Sammen diskuterer vi og utvikler politiske løsninger. Vi skaper, tester og utvikler tiltak og aktiviteter i lokalsamfunn over hele landet og er med på å utvide samfunnets felles verktøykasse for å løse nåværende og kommende utfordringer.

Organisasjonene våre er en bank av erfaring og faglig kompetanse som er samlet og utviklet over år og generasjoner. Demokratiet vårt trenger at engasjement får utvikle seg fritt og på mange områder med ulike uttrykksformer. Vi tjener på at vi kan utfordre hverandre og at alle kan finne et sted å bruke sin stemme.

Vi blir et sterkere demokrati med et rikt og mangfoldig organisasjonsliv.

I Frivillighetens år skal vi vise frem og være stolte av alt det viktige vi får til sammen. Det har allerede vært mange arrangementer rundt om i landet vårt, og enda flere skal det bli før feståret er omme. Vi håper dette året også kan være med på at enda flere finner sitt fellesskap. For vi trenger alle et sted å høre til og et sted vi kan bidra med noe vi synes er meningsfullt. Vi som allerede er med skal gjøre alt vi kan for å skape rom til enda flere.

Jeg synes det er på tide at dugnad igjen betyr fellesskap. Og vi begynner nå, med å sammen lage folkefest på 17. mai. Vi feirer samfunnet og demokratiet vårt og med det også frivilligheten.

Gratulerer med dagen!

Kontaktperson

Bilde av Stian Slotterøy Johnsen
Stian Slotterøy Johnsen
Generalsekretær
959 33 862
stian@frivillighetnorge.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring