Hopp til hovedinnholdet

Tilskudd.no lansert på Frivillighetens dag!

Publisert:
Oppdatert:
Kultur- og likestillingsministeren, iført lys blå dress, slår på en cymbal for å åpne tilskudd.no
Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen stod for den offisielle lanseringen av tilskudd.no FOTO: CF Salicath

Under markeringen av Frivillighetens dag på Sentralen 5. desember ble tilskudd.no offisielt åpnet av Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

- Frivilligheten er fri og skal styre seg sjøl, men vi skal stille opp med rammer som gjør at dere skal kunne gjøre mer av det dere brenner for å gjøre, sa Kultur- og likestillingsministeren i sin tale fra Sentralen i går. Der ble Frivillighetens dag 2022 markert med fagprogram og prisutdelinger.

– Vi vet at det er mange som bruker mye tid på å lete etter penger, og at dyrebar tid som skulle blitt brukt på aktivitet, går bort i jakten på relevante tilskuddsordninger. Det vil vi gjøre noe med, fortsatte statsråden før hun slo til på en cymbal og erklærte nettsiden tilskudd.no for åpnet.

En skjermdump som viser forsiden av tilskudd.no
Skjermdump av tilskudd.no

Om tilskudd.no

Kultur- og likestillingsdepartementet (KUD) og Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har samarbeidet om siden, som har som mål å gjøre tilskuddsområdet for frivillig sektor mer oversiktlig. På siden finner du oversikt over tilskuddsordninger som frivillige organisasjoner kan søke på. Løsningen er utviklet i samarbeid med både forvaltere, frivillige organisasjoner og andre brukergrupper.

Siden inneholder også store mengder bakgrunnsdata og historikk. Her finner du informasjon om tilskuddsmottakere og tildeling av tilskudd. Nøkkeltallene viser tildelte tilskudd fordelt på departementer, tilskuddsforvaltere, type tilskuddsmottakere og geografi. Man søker ikke direkte via siden, men tas videre til den enkelte tilskuddsordningen.

Publikum i salen fikk både en videodemonstrasjon av løsningen, og muligheten til å teste den ut ved hjelp av ansatte i DFØ i pausen. DFØ invitere også til digitalt demokurs den 14. desember klokken 09.00. Du kan melde deg på ved å sende en e-post til tilskudd@dfo.no

Samtaler om finansiering av frivillige organisasjoner

Etter den offisielle åpningen av løsningen var det duket for sofasamtaler fra scenen. Journalist Aslak Bonde ledet oss gjennom tre temaer, og fikk selskap av både Direktoratet for forvaltning og økonomistyring, Lotteri- og stiftelsestilsynet og et knippe frivillige organisasjoner. Organisasjonene var enige om at tilskudd.no er et etterlengtet og godt tiltak og at løsningen ser brukervennlig og lettfattelig ut.

- Det ser kjempelovende ut. Det har vært et stort savn å ha samlet alle tilskuddsordningene på ett sted, sa styreleder i Likestilling, Inkludering Nettverk (LIN). Det vil gjøre det lettere å bruke mindre tid på søknader, samtidig som jeg også ser muligheter for forbedring.

- Løsningen er helt ny, så det er klart vi vil oppdage ting som kan forbedres nå når den virkelig tas i bruk. Vi vil derfor veldig gjerne ha tilbakemeldinger fra dere som nå går i gang med å bruke den, for å se om det er funksjonalitet som bør bli bedre, sa direktør i DFØ Hilde Singsaas.

- Dette er en kjempegod start! Det å ha all informasjonen samlet på et sted gjør det absolutt lettere. Men vi må fortsatt jobbe for at alle søknadsordningene er lette å søke på, og at de er forståelige for forskjellige brukergrupper, avsluttet Margrete Katanasho, styreleder i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU).

Fem mennesker sitter i lenestole på en scene og snakker sammen
FV: Margrete Katanasho LNU, Eda Efterdal Røde Kors, Aslak Bonde (samtaleleder), Hilde Singsaas DFØ, Yasir Ahmed LIN FOTO: CF Salicath

Historiske data og oversikt over tildelinger

I tillegg til oversikt over ordninger man kan søke på, så gir siden også et godt bilde av hvem som søker, hvem som får penger og hvem som søker men ikke får penger.

- Det er en stor fordel i demokratiet vårt at det er åpenhet om hvem som har fått hva, fortsatte Singsaas, noe resten av panelet sa seg enige i. Det ble også poengtert at den samme åpenheten også kan føre til konkurranse mellom organisasjoner, og gi mat til nett-toll og andre som ønsker å skape splid.

- Frivillige organisasjoner er ansvarlige samfunnsaktører, så vi må tåle den åpenheten. La oss bli sett i kortene, jeg tror vi kan svare veldig godt for oss alle som en, sa Eda Efterdal, leder for offentlige inntekter i Røde Kors.

Da samtalene var over ble det en politisk duell mellom Grunde Almeland (V) og Åse Kristin Ask-Bakke (AP), blant annet om endringene som kom i øremerkede tilskudd ved fremleggingen av statsbudsjettet for 2023.

Ønsker du å se hele lanseringen og de påfølgende samtalene, ligger et opptak av hele arrangementet her.

Tre mennesker står ved et ståbord på en scene og snakker ivrig sammen
F.V: Grunde Almeland (V), Åse Kristin Ask-Bakke (AP) og debattleder Aslak Bonde FOTO: CF Salicath

Frivillighet Norges krav til forenkling

Frivillighet Norge jobber systematisk med forenkling for frivilligheten. På årsmøtet i juni 2022 ble det vedtatt en resolusjon som tydelig viser hvor vi mener trykket i forenklingsarbeidet bør ligge. Du kan lese hele resolusjonen her.

Vil du vite mer om hvordan vi jobber med forenkling, kan du lese på disse sidene.

En liste over kravene som er listet opp over
Frivillighet Norges krav til forenkling

Plakatene med kravene kan du laste ned og trykke opp, dersom du ønsker der.

Digital versjon

Versjon til trykk

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring