Hopp til hovedinnholdet

Tilskudd og moms i dvale - kommentar til revidert nasjonalbudsjett

Publisert:
Oppdatert:

Etter 2011 er fordelene ved et sterkt sivilsamfunn blitt enda tydeligere. I 2013 er det valg. Men verken et uttalt ønske om mer deltakelse eller fagre løfter har fått regjeringen på gli. Tvert imot kuttes det i prosjektstøtten. Frivilligheten er svært skuffet over at regjeringen kutter i støtteordninger og lar være å trappe opp momsordningen som lovet.

Frivilligheten er svært skuffet over at regjeringen ikke trapper opp momsordningen slik de har lovet. Etter 2011 er fordelene ved et sterkt sivilsamfunn blitt enda tydeligere. Men verken det eller løfter om opptrapping av momskompensasjonen, har fått regjeringen på gli.

- Momskompensasjonen er viktig for organisasjonene, sier generalsekretær Birgitte Brekke i Frivillighet Norge.

- Mange betaler mer i moms enn de får i støtte fra staten. Særlig gjelder dette lokale lag. Når rammen blir stående stille i 2012, betyr det at organisasjonene må revidere budsjettene. Penger som skulle gått til aktivitet, må settes av til moms i stedet. Fordi regjeringen har brutt løftet om opptrapping, er vi bekymret for ordningens framtid, understreker hun.

I 2011 var det 699 søknadsberettigede organisasjoner som søkte om til sammen 1,172 milliarder kroner. Potten var på 608 millioner kroner. Kravene ble avkortet med 49 %.

Ordningen med momskompensasjon startet opp 2010. I en spørreundersøkelse blant frivillige organisasjoner sist høst, svarte 37,7 % av organisasjonene at de kunne søkt om 1,42 milliarder kroner hvis ordningen var bedre tilrettelagt. Dessuten er det fortsatt mange lag og foreninger som ikke har søkt, til tross for at de er berettiget til det. At kompensasjonskravene fra organisasjonene øker mens potten står stille, betyr det at det blir mindre på hver enkelt søker.

Klikk her for å lese mer om hva Frivillighet Norge mener om Momssaken.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring