Hopp til hovedinnholdet

Tips til deg som skal holde tale på 17. mai

Publisert:
Oppdatert:
Mennesker på Karl Johan som går i 17.mai tog

Er du medlem eller leder i en frivillig organisasjon og skal holde 17.mai-tale i år? Frivillighet Norge har noen tips som kan gjøre oppgaven enklere!

Plukk ut punktene som du synes passer. Pluss på med dine eksempler eller historier. Her kommer 8 tips til 17.mai-talen:

1. Husk å gratulere publikum med dagen!

2. Fortell hvor lenge du har vært med i organisasjonen din og hvilken rolle du har i organisasjonen.

3. Fortell kort hva det å være med i organisasjonen har betydd for deg, eller hvorfor du er med i organisasjonen. Du kan for eksempel si noe om hva du har lært i organisasjonen, hvordan det å være med har påvirket deg eller valg du har tatt, eller du kan fortelle at du har fått nye venner i organisasjonen. I det digitale museumet til Frivillighet Norge, www.frivillighetensmuseum.no, er det flere korte filmer der frivillige blant annet forteller om hva organisasjonene har betydd for dem. Kanskje noen av disse kan gi deg inspirasjon?

4. Utvid perspektivet. Fortell at din organisasjon er en del av en stor norsk frivillig sektor og at 17.mai er den dagen da frivillig sektor i Norge kanskje er aller mest synlig. Over hele landet stiller frivillige i korps og drilltropp i 17.mai-togene, de står for oppvisninger, konserter og skolegårdsarrangementer, eller er pølse- og is- og kakeselgere. Uten de frivillige barna, ungdommene og voksne hadde folkefesten på nasjonaldagen ikke vært mulig. Det at feiringen av nasjonaldagen i Norge i så stor grad er avhengig av frivillig sektor viser at frivillig sektor er en viktig hjørnestein i landet vårt.

5. Trenger du tall? Det fins ca 100 000 lokalforeninger i Norge som er med å skape gode nærmiljøer og landet vårt. Til sammen har de 10 millioner medlemmer. Ca 60 % av befolkningen i Norge er med å gjør en frivillig innsats.

6. Frivillig sektor skaper ikke bare liv og røre og fritidsaktiviteter. Organisasjonene er også garantister for ivaretakelsen av prinsippene i Grunnloven og den friheten vi feirer hver 17. mai: Ytringsfriheten og organisasjonsfriheten.

7. Frivillig sektor er en viktig nøkkel når problemer skal løses eller kriser oppstår:

- Under pandemien sto foreninger for organisering rundt vaksinering, matutkjøring til de som satt isolert, informasjonsvirksomhet og telefonvennordninger. Noen sydde også munnbind.

- Naturvern – og friluftslivforeninger deltar i kampen mot forsøpling. Bare i fjor mobiliserte de til at frivillige plukket 757 tonn søppel i naturen.

- Det siste året har frivillige samlet inn klær, ustyr og penger til ofrene både for krigen i Ukraina og jordskjelvrammede i Tyrkia og Syria.

- I Norge er også ca 10 000 frivillige i hjelpekorpsene til en hver tid i beredskap; Klare til å bidra i leteaksjoner på fjellet, på sjøen, i skogen og i byen hvis noen blir borte eller det skjer ulykker eller naturkatastrofer.

8. Vi har grunn til å være stolte av å bo i et land der barnetog og frivillige organisasjoner har en sentral plass i nasjonaldagsfeiringen. Frivilligheten er rett og slett Norges viktigste lagarbeid. Det må vi ta godt vare på!

GRATULERER MED DAGEN! Og lykke til på talerstolen!

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring