Hopp til hovedinnholdet

Unge flyktninger fra Ukraina: 
inkluder nye i aktivitet

Publisert:
Oppdatert:
Skjermbilde av www.ungfritid.no
Frivilligheten oppfordres til å inkludere nyankomne flyktninger i alle sine aktiviteter for barn og unge.

Barn og unge som nå kommer som flyktninger til Norge blir raskt bosatt ut i kommuner rundt i hele landet. Mange av disse har nok både interesser og fritidsaktiviteter de pleide å drive med i Ukraina, som håndball, kor eller dansing. Inkludering gjennom slike kjente aktiviteter, og i organiserte felleskap kan skape en trygghet i en ellers ukjent og vanskelig situasjon langt hjemmefra.

KS og Frivillighet Norge har laget flere råd til kommuner om samarbeid med frivillige organisasjoner i forbindelse med mottak av flyktninger.

– Det vil være behov for både målrettede aktiviteter i mottak og tilrettelegging for å inkludere flyktninger i alt fra fotballag og speidergrupper til korps og sanitetslag, sier generalsekretær i Frivillighet Norge Stian Slotterøy Johnsen.

KS-kommunenes fellesorganisasjon informerer nå sine kommuner om hvordan de kan komme i kontakt med frivilligheten for at flyktningene kan delta på aktiviteter, sammen med andre. Mange frivillige lag og foreninger rundt i landet har allerede startet med å aktivt rekruttere inn nyankomne flyktninger i sine aktiviteter for barn og unge.

Frivillighetens oppfordringer

Korpsene oppfordrer til inkludering

- Vi vil oppfordre alle korpsene i landet til å invitere flyktninger med i aktiviteten. De lokale skolekorpsene kan være viktige bidragsytere i arbeidet med å inkludere ukrainsk barn og ungdom i lokalmiljøene de kommer til. Det handler om å skape trygge arenaer for både dem og familiene deres. Så tenker vi at det er like aktuelt for voksenkorps som skolekorps å bidra i den svært krevende situasjonen flyktningene er i, sier Unni Færøvik, daglig leder i Korpsnett Norge.

LNU oppfordrer

Isa Maline Isene, styreleder i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) har kommet med en klar oppfordring til barne- og ungdomsorganisasjonene i Norge

– For mange barn og unge som nå kommer til landet vårt, kan nettopp disse organisasjonene være det som skal til for at de får en så fin opplevelse som mulig – enten de er her under et langvarig eller kortvarig opphold, skriver Isene i en kronikk på jeune.no.

– Vi i LNU håper at organisasjoner over hele landet hører med kommunen sin hvordan de kan bidra og kartlegger hvordan nettopp de med sin særegenhet kan inkludere flest mulig i aktivitetene sine – enten det er på en politisk sommerleir, i et orkester, på speiding eller på søndagsskolen.

Frivillighet Norge oppfordrer

Frivillighet Norge oppfordrer alle frivillige organisasjoner til å aktivt være synlige om at man ønsker nye og spesielt nyankomne barn og unge velkommen på sine aktiviteter. Gjerne ved å bruke frivillighetens egen plattform, Ungfritid.no, da vi vet at mangel på kunnskap om hva som finnes av aktiviteter er den største barrieren for deltakelse.

– I barn og unges organiserte fritid er det trygghet og glede. Ved å inkludere nye barn og unge raskt i organiserte fellesskap forebygger vi ensomhet og kan bidra til god folkehelse. Ta imot, ta vare på og gi plass til flere denne våren. Sørg for at ditt lag eller forening har gjort det tydelig på Ungfritid.no hvordan barn og unge i lokalmiljøet kan delta hos dere. Og del gjerne linken derfra med kommunen, skolene og lokale facebookgrupper, sier Slotterøy Johnsen.

Les også

Deltagere står og diskuterer

Hvordan sikre at alle kan bli med i en tid der alt blir dyrere?

Fritidserklæringen sier at alle barn og unge har rett på tilgang til fritidsaktiviteter, uavhengig av bakgrunn. Hvordan sikre at alle kan bli med i en tid der a...

Publisert
Oppdatert:

Kvinne og mann på en scene med skjerm bak seg

Hvordan kan vi få med flere unge i frivilligheten?

Dette var spørsmålet under et av tirsdagens arrangementer på Arendalsuka. Som en del av løsningen, ble det særlig pekt på samarbeid mellom det offentlige og fri...

Publisert
Oppdatert:

Bilde av barn ute, den ene står med refleksvest og og en pose i hånden. Ser konsentrerte ut.

Ungfritid.no undersøkelse: Nye funn om barn og unges deltagelse i fritidsaktiviteter

I en fersk Ungfritid.no brukerundersøkelse peker organisasjoner på flere barrierer knyttet til barn og unges deltagelse i fritidsaktiviteter. Særlig nevnes mang...

Publisert
Oppdatert:

Kontaktperson

Bilde av Dorthe Westgaard (i permisjon)
Dorthe Westgaard (i permisjon)
Organisasjonsrådgiver, Økt deltakelse
21 56 76 66
dorthe@frivillighetnorge.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring