Hopp til hovedinnholdet

Unge opplever digital utestengelse: ­– Det er viktig at frivilligheten tar dette på alvor

Publisert:
Oppdatert:
Mange barn og unge og kulturministeren sitter på stoler
Fra lanseringen av verktøyet, der kulturminister Anette Trettebergstuen deltok. Foto: Martin Fjellanger/Telenor

Telenor og Røde Kors har lansert antimobbeprogrammet Bruk Hue, som skal støtte frivilligheten og kulturlivet i arbeidet med å forebygge og håndtere utfordringer knyttet til nettmobbing, nettvett og utenforskap. – Jeg håper mange tar dette verktøyet i bruk for å hindre digitalt utenforskap blant unge, sier Frivillighet Norges generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen.

– Det er viktig at organisasjoner og foreninger passer på at barn og unge opplever frivilligheten som et godt sted å være. Mobbing og utestenging kan skje og skjer også på disse arenaene, derfor er det så viktig at frivilligheten tar dette på alvor og jobber bevisst for at alle skal føle seg inkludert, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

Hun var til stede da barn fra Hasle-Løren IL som de første i landet tok i bruk det nye verktøyet som har som mål å gjøre det lettere for frivilligheten å snakke om mobbing og utenforskap som skjer både fysisk og digitalt.

– Bruk Hue er utrolig flott. Et konkret verktøy for de voksne innen frivilligheten, og som er utviklet sammen med barn og unge. Det tror jeg er kjempeviktig, for det er ikke alltid vi voksne er så flinke til å gjenkjenne hva mobbing og utestenging kan være. Det er det ofte barn og unge som selv vet best. At man får et verktøy som også kan brukes i det lokale laget eller foreningen, er utrolig bra, sier Trettebergstuen.

Stor etterspørsel

Bruk Hue tilbyr allerede lignende verktøy til både skoler og foreldre, og har siden 2009 blitt tatt i bruk av over 500.000 elever, lærere og foreldre. Det nye verktøyet løfter opp ulike tema utover nettmobbing og utenforskap som bildedeling, kjønnsforskjeller, anonymitet, kroppspress, gaming og språkbruk. Verktøyet tar utgangspunkt i at barnas utfordringer kan være komplekse og utspille seg på tvers av barnas arenaer.

– Skoleprogrammet Bruk Hue har vært svært populært, og det har ført til stor etterspørsel fra frivillige og idrettslag. Vi ønsket å lage et eget program som kan brukes av alle. Målet er at barn skal ha det bra, uansett om de er på skolen, på nett eller på trening. Med dette verktøyet håper vi å kunne få flere med i kampen mot nettmobbing og utenforskap, sier Petter-Børre Furberg, leder for Telenor Norge.

Håper det blir tatt i bruk

Frivillighet Norge syns det er flott at frivilligheten får verktøy til å håndtere digitalt utenforskap.

– Stadig mer av frivilligheten blir digital, og mye av barn og ungdoms fritid tilbringes på nett. Da er det viktig å passe på at vi fortsatt er åpne og inkluderende. Dette er et godt verktøy, som jeg håper mange tar i bruk, sier generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring