Hopp til hovedinnholdet

Vi trenger en aktiv frivillighetspolitikk: Årsrapport 2012

Publisert:
Oppdatert:

Frivillighet Norges årsrapport ser tilbake på et år med politiske seire og utvikling i frivillig sektor.

I 2012 kom satellittregnskapet som viser at norsk frivillig sektor har rundet 100 milliarder i verdiskaping! Det er en formidabel sum; mer enn halvparten av hva hele norsk industri skaper til sammen. På toppen av den flotte statistikken kommer merverdi som glede, tillit, engasjement og de gode lokalsamfunnene deltakelsen skaper! Uten frivilligheten stopper Norge.

100-milliardersfesten skapes ikke av seg selv. Halvparten av den norske befolkningen deltar aktivt i frivillig arbeid og over 80 prosent av dem er medlem av minst én organisasjon. Disse gir av sin tid til fellesskapet, og fortjener gode rammer for sin innsats. Alle partier er fulle av godord om frivilligheten, men i valgåret 2013 utfordrer Frivillighet Norge partiene til å omsette godordene til praksis.

- På samme måte som vi har en sektorovergripende næringspolitikk for å ivareta utviklingen i næringslivet,renger vi en helhetlig frivillighetspolitikk for å sikre utvikling og vekst i frivilligheten, sier Birgitte Brekke, generalsekretær i Frivillighet Norge.

I Årsrapport 2012 ser vi tilbake på et år med flere viktige politiske seiere for frivilligheten. Etter et hvileskjær i forrige statsbudsjett, ble opptrappingen av momskompensasjonsordningen endelig fulgt opp. Ideelle aktører på helse- og velferdsfeltet kunne også glede seg over en historisk avtale om at deres ikke-økonomiske merverdi skal vektlegges når de konkurrerer med kommersielle aktører om anbud. 2012 ble også året hvor flere partier gikk inn for vårt krav om utvidelse av skattefradragsordningen for gaver til frivillige organisasjoner.

- Alle ønsker mer og bedre frivillighet, og økte frie inntekter er et av flere viktige tiltak som Frivillighet Norge håper kommende regjering forstår gevinsten av. Vi jubler for hver seier til frivilligheten, men mange nødvendige tiltak gjenstår, sier Birgitte Brekke.

Fire av fem velgere er medlem av en frivillig organisasjon og ”dugnad” er kåret til nasjonalord. Vi gleder oss til en valgkamp hvor frivilligheten står på agendaen.

Last ned årsrapporten for 2012 her.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring