Hopp til hovedinnholdet

Vil fortsette å rope høyt om momskompensasjon

Publisert:
Oppdatert:
Mange mennesker på demonstrasjon for momskompensasjon
Fra momsdemonstrasjon utenfor Stortinget. Foto: Frivillighet Norge

Flere innlegg i landets aviser kommenterer nå statsbudsjettet for frivillige organisasjoner. Frivilligheten må rope høyere, sier Høyres Tage Pettersen. Vi roper allerede høyt, svarer Frivillighet Norges generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen. 6. desember møtes de nye medlemmene i Stortingets familie- og kulturkomite til debatt.

I et innlegg i flere av landets aviser, mener Høyres stortingsrepresentant og første nestleder i Stortingets familie- og kulturkomite, Tage Pettersen, at frivilligheten bør føle seg lurt av regjeringens prioriteringer i tilleggsproposisjonen til Statsbudsjettet for 2022. Selv om regjeringen høyner summen til momskompensasjon for frivilligheten med 150 millioner kroner, kutter de samtidig det varslede Fritidskortet for barn og unge, kutter i gaveforsterkningsordningen og endrer grensen for skattefradrag til frivillige organisasjoner fra 50 000 kr til 25 000 kroner. Pettersen anslår at verdien av de tre kuttede ordningene er rundt 1500 millioner kroner i tapte inntekter for frivilligheten.

"For oss i Høyre er det åpenbart at den nye regjeringen nå lurer frivilligheten trill rundt. Å måtte betale rundt 1500 millioner i tapte inntekter for å finansiere 150 millioner til full momskompensasjon er en gedigen bløff, og jeg håper frivilligheten kjenner sin besøkelsestid og roper ut før de rødgrønne vedtar dette budsjettet. Etter det er det for sent" skriver Tage Pettersen i innlegget, som blant annet er publisert i avisa Framtid i Nord.

Også stortingsrepresentantene for Fremskrittspartiet, Silje Hjemdal, og for Arbeiderpartiet, Åse Kristin Ask Bakke, har skrevet hver sine innlegg om samme tema. Hjemdal kritiserer også kutt i skattefradragsordninga og kaller det "Tidenes drittpakke fra regjeringa før jul", mens Ask Bakke minner om at Høyre og Frp ikke innfridde frivillighetens viktigste krav om momskompensasjon i sin regjeringsperiode og framhever at full momskompensasjon sikres allerede i 2021.

Vil ha rettighetsfesting av momskompensasjon og skattefradrag

Generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge svarer på innlegget i flere aviser og ønsker å nyansere Pettersens fortelling. Frivilligheten er glad for økte midler til momskompensasjon, sier han. Det er imidlertid ikke sikkert det er nok til å dekke alle momsutgifter, derfor er rettighetsfesting av ordninga viktig. Videre sier Slotterøy Johnsen at Fritidskortet ikke vil gi økte midler til frivilligheten og at gaveforsterkingsordninga først og fremst er en ordning for kunst og kultur, ikke frivillighet. Han er imidlertid enig med Pettersen i den kraftige kritikken av kutt i skattefradragsordninga. Dette setter gaver på opptil 363 millioner kroner på spill og må reverseres.

"Det er bra at Høyre ønsker bedre støtteordninger for frivilligheten. Det gjør vi også, og vi roper høyt om behovet for full og regelstyrt momskompensasjon, økninger i skattefradragsordningen, mer frie midler og forenklinger i søknader og rapporteringskrav, momskompensasjon for frivillighetsbygg og andre forbedringer av rammevilkårene. Det vil vi fortsette med", understreker Stian Slotterøy Johnsen på vegne av Frivillighet Norge.

Debatt om frivillighetspolitikk 6. desember

6. desember fortsetter debatten på Frivillighet Norges konferanse Veien videre. Debatten ledes av Anne Grosvold, og det er fortsatt mulig å melde seg på som publikum. Følg denne lenken for å se hele programmet og melde deg på.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring