Hopp til hovedinnholdet

Vil skjerme frivillighetens loddsalg og basarer

Publisert:
Oppdatert:
Siv Jensen

Finansminister Siv Jensen vil skjerme frivillighetens loddsalg og basarer når EUs hvitvaskingsdirektiv skal implementeres i Norge.

Denne uka uttrykket Frivillighet Norge bekymring for Hvitvaskingslovutvalgets innstilling om å implementere EUs hvitvaskingsdirektiv i Norge. Det vil innebære at alle må søke om godkjenning for norske lotterier og basarer. Det skaper unødvendig mye byråkrati for de små arrangørene.

– Vi er kritiske til at utvalget ikke skiller mellom store og små lotterier. Denne vurderingen blir overlatt til Finansdepartementet. Risikoen for at korps- eller sanitetsbasaren skal bli misbrukt til hvitvasking er minimal. Samtidig kan konsekvensene av utvalgets forslag bli store og ramme svært mange, sier Frivillighet Norges generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen.

Glad for skjerming av de små

Nå svarer Finansdepartementet at forslaget ikke vil ramme de små organisasjonene.

– Vi skal bekjempe terrorisme og økonomisk kriminalitet, ikke korps, idrettslag og kor. Derfor vil vi skjerme frivilligheten fra unødvendig byråkrati ved loddsalg og basar, sier finansminister Siv Jensen til Driva.

Det er Frivillighet Norge positiv til.

– Vi er glad for den raske avklaringen fra Finansministeren om at små lotterier og basarer vil bli skjermet fra økt byråkrati som følge av den nye hvitvaskingsloven, sier Stian Slotterøy Johnsen.

– Siden dette ikke ligger inne i utvalgets forslag, er det viktig at Finansdepartementet sørger for at denne avgrensingen er på plass samtidig som den nye loven trer i kraft. Frivillighet Norge stiller gjerne på møte med Finansdepartementet for å diskutere hvordan avgrensingen kan gjøres på en best mulig måte, understreker Slotterøy Johnsen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring