Hopp til hovedinnholdet

Helhetlig frivillighetspolitikk gir gode resultater

Publisert:
Oppdatert:
Frivillige hender
Kommuner som har vedtatt en frivillighetspolitikk har mer samspill med frivillige organisasjoner. Dette gjelder på flere områder, og spesielt innenfor integrering. Foto: Hedvig Kolboholen

PRESSEMELDING: Ny forskning viser at kommuner som har en frivillighetspolitikk samarbeider bedre med frivillige organisasjoner.

Funn fra Institutt for samfunnsforskning viser at kommuner som har en frivillighetspolitikk skiller seg fra kommunene som ikke har det på flere områder. Særlig knyttet til samarbeid om integrering skiller kommunene som har en frivillighetspolitikk seg ut med å ha mer samarbeid med frivillige organisasjoner.

- Det er veldig positivt å få bekreftet det både Frivillighet Norge og KS har jobbet med lenge. Kommuner med en helhetlig frivillighetspolitikk er bedre rustet til å lykkes med samarbeidet med frivillige organisasjoner, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.

- Frivilligheten er selve hjertet som får lokalsamfunnet til å pulsere. Med helhetlig frivillighetspolitikk kan kommunen og frivillige organisasjoner skape bedre lokalsamfunn, fortsetter Slotterøy Johnsen.

Se rapporten her.

«Kommuner som har vedtatt en frivillighetspolitikk har mer samspill med frivillige organisasjoner, i følge en ny rapport fra Institutt for samfunnsforskning som legges fram i dag. Dette gjelder på flere områder, og spesielt innenfor integrering.»

Stian Slotterøy Johnsen
Generalsekretær i Frivillighet Norge

Kun 16 % av kommunene har en frivillighetspolitikk

En helhetlig frivillighetspolitikk er en del av kommunens planverk og omfatter både hvordan kommunen legger til rette for frivillige organisasjoner og hvordan kommunen og frivillige organisasjoner skal samarbeide. Kommunene som har en helhetlig frivillighetspolitikk har større sannsynlighet for å ha en frivillighetskoordinator, og for å gi støtte til de frivillige organisasjonene. Å ha en frivillighetspolitikk ser ut til å ha sammenheng både på samarbeid med frivillige organisasjoner, og hvordan kommunen prioriterer frivillig sektor.

- I dag har bare rundt 16 % av kommunene en frivillighetspolitikk. Når vi ser de gode resultatene kommunene med en frivillighetspolitikk har i arbeidet med frivillige organisasjoner er det tallet altfor lavt. De frivillige organisasjonene er viktige for utviklingen av lokalsamfunnet, og gode rammebetingelser for dem gir mange verdier til innbyggerne, understreker Slotterøy Johnsen.

Se kart over hvilke kommuner som har en vedtatt frivillighetspolitikk her.

Les også

Personer som står oppstilt

Kan flere få delta og bidra i kulturorganisasjonene?

Frivillighet Norge vil gjøre det enklere å drive frivillige organisasjoner og rekruttere nye med som tillitsvalgte, frivillige og deltakere. Folkehelsemeldingen...

Publisert
Oppdatert:

mann og kvinne som prater på et arrangement

Økt deltakelse i aktivitet for barn og unge i Agder

Fersk fakta fra Frivillighetsbarometeret 2023, viser at 1 av 5 familier synes at det er svært vanskelig eller vanskelig å få oversikt over fritidstilbud der de ...

Publisert
Oppdatert:

To personer sitter på en benk i parken med papirer i hendene.

Samarbeid om bedre frivillighetspolitikk i Agder

Agder fylkeskommune og Frivillighet Norge har signert intensjonsavtale på Arendalsuka. Avtalen skal blant annet bidra til å stimulere til økt samarbeid mellom o...

Publisert
Oppdatert:

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring