Hopp til hovedinnholdet

Holder ikke til full momskompensasjon

Publisert:
Oppdatert:
Pressemeldinger
Demonstrasjon foran stortinget
Full og regelstyrt momskompensasjon har lenge vært den viktigste saken for frivilligheten. Foto: Birgitte Heneide/Frivillighet Norge

Regjeringen sier de vil ha full momskompensasjon for frivillige organisasjoner og setter av 2,025 milliarder i sitt forslag til statsbudsjett for 2023. Det mener Frivillighet Norge er for lite penger.

— Dette holder ikke til full momskompensasjon. Skal regjeringen holde løftene sine må det komme mer penger på bordet, sier generalsekretær i Frivillighet Norge Stian Slotterøy Johnsen.

Gjennom momskompensasjonsordningen får frivillige organisasjoner tilbakebetalt sine utgifter til moms på varer og tjenester. Summen som bevilges i budsjettet for 2023 skal dekke utgiftene fra aktiviteten i 2022.

Regjeringen satte av 1,9 milliarder til ordningen for 2022, det viste seg å være for lite da organisasjonene søkte om tilbakebetaling av over 2 milliarder. Frivillighet Norge forventer at summen for 2023 vil øke mer fordi det har vært høyere aktivitet i år.

— I år feirer vi frivillighetens år. Det er høy aktivitet i lokalsamfunn over hele landet. Det er bra. Organisasjonene har hatt det tøft med nedstengning, lav aktivitet, tap av medlemmer og nå høye priser. At vi fortsatt klarer å øke aktiviteten er utelukkende et gode for samfunnet vårt. Når regjeringen er for tamme i sitt forslag må Stortinget ta ansvar for å sikre full momskompensasjon for 2023, sier Slotterøy Johnsen.

Ingen regelstyring

Momskompensasjon for frivillig sektor er en ordning hvor de frivillige organisasjonene får tilbakebetalt moms på varer og tjenester. I Hurdalsplattformen har regjeringen lovet å innfri Frivillighet Norges krav om full og regelstyrt momskompensasjon. En regelstyring vil gi organisasjonene tilbake alle sine utgifter til moms så lenge disse er i tråd med regelverket. I dag er en avhengig at regjeringen bevilger nok penger til ordningen.

— Vi forventer at regelstyringen kommer på plass og håper at Stortinget vil sikre organisasjonene forutsigbarhet. Det trenger de i en tøff hverdag med økte kostnader, sier generalsekretær i Frivillighet Norge Stian Slotterøy Johnsen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring