Hopp til hovedinnholdet

Holder ikke til full momskompensasjon

Publisert:
Oppdatert:
Demonstrasjon foran stortinget
Full og regelstyrt momskompensasjon har lenge vært den viktigste saken for frivilligheten. Foto: Birgitte Heneide/Frivillighet Norge

Regjeringen sier de vil ha full momskompensasjon for frivillige organisasjoner og setter av 2,025 milliarder i sitt forslag til statsbudsjett for 2023. Det mener Frivillighet Norge er for lite penger.

— Dette holder ikke til full momskompensasjon. Skal regjeringen holde løftene sine må det komme mer penger på bordet, sier generalsekretær i Frivillighet Norge Stian Slotterøy Johnsen.

Gjennom momskompensasjonsordningen får frivillige organisasjoner tilbakebetalt sine utgifter til moms på varer og tjenester. Summen som bevilges i budsjettet for 2023 skal dekke utgiftene fra aktiviteten i 2022.

Regjeringen satte av 1,9 milliarder til ordningen for 2022, det viste seg å være for lite da organisasjonene søkte om tilbakebetaling av over 2 milliarder. Frivillighet Norge forventer at summen for 2023 vil øke mer fordi det har vært høyere aktivitet i år.

— I år feirer vi frivillighetens år. Det er høy aktivitet i lokalsamfunn over hele landet. Det er bra. Organisasjonene har hatt det tøft med nedstengning, lav aktivitet, tap av medlemmer og nå høye priser. At vi fortsatt klarer å øke aktiviteten er utelukkende et gode for samfunnet vårt. Når regjeringen er for tamme i sitt forslag må Stortinget ta ansvar for å sikre full momskompensasjon for 2023, sier Slotterøy Johnsen.

Ingen regelstyring

Momskompensasjon for frivillig sektor er en ordning hvor de frivillige organisasjonene får tilbakebetalt moms på varer og tjenester. I Hurdalsplattformen har regjeringen lovet å innfri Frivillighet Norges krav om full og regelstyrt momskompensasjon. En regelstyring vil gi organisasjonene tilbake alle sine utgifter til moms så lenge disse er i tråd med regelverket. I dag er en avhengig at regjeringen bevilger nok penger til ordningen.

— Vi forventer at regelstyringen kommer på plass og håper at Stortinget vil sikre organisasjonene forutsigbarhet. Det trenger de i en tøff hverdag med økte kostnader, sier generalsekretær i Frivillighet Norge Stian Slotterøy Johnsen.

Les også

Bilde av mann med briller med bybilde i bakgrunn.

Forventer statsbudsjett uten kutt

Om regjeringen ikke fullfinansierer momskompensasjonen og kutter til frivilligheten, er det et løftebrudd til frivilligheten i en krevende periode, mener Frivil...

Publisert | Pressemeldinger
Oppdatert:

Bilde av hender som spikrer en spiker inn i en mørk vegg

Frivillighet Norges innspill til statsbudsjett for 2023

Frivillighet Norge har sendt sine innspill til statsbudsjett for 2023 til regjeringen. Vi foreslår blant annet regelstyring av momskompensasjonen, egen ordning ...

Publisert
Oppdatert:

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring