Hopp til hovedinnholdet

Hundrevis har fått vite om fritidstilbudet til Dissimilis Norge gjennom Ungfritid.no

Publisert:
Oppdatert:
Barn spiller på instrumenter
Dissimilis jobber for at flere barn og unge skal få positive kulturopplevelser. Foto: Dissimilis Norge

Én lørdag i måneden, i elleve forskjellige byer, samles barn og unge til «Sang og musikk for alle» – en tilrettelagt musikkstund. Ungfritid.no gjør det lettere for foresatte å finne frem til tilbudet.

Ungfritid.no drives av Frivillighet Norge og er en nettside der organisasjoner, lag og foreninger legger ut fritidsaktiviteter gratis. Dissimilis Norge har brukt siden til å synliggjøre sitt tilbud og har gjort det enklere for foresatte å finne frem til de faste aktivitetene deres.

Glede, mestring og livskvalitet står i fokus når barn og familier møtes for å spille instrumenter og delta i forskjellige sangleker på “Sang og musikk for alle”. Dissimilis nasjonale kompetansesenter er initiativtakerne for møteplassen som i dag drives av frivillige og i samarbeid med kommuner flere steder i landet.

Tilbudet finnes foreløpig i Tromsø, Bodø, Trondheim, Lørenskog, Drammen, Kongsberg, Oslo. Kristiansand, Sola, Bergen og Sandnes.

Stor interesse for tilpassede aktiviteter

Aktivitetssiden med info om tilbudet «Sang og musikk for alle» ble publisert på Ungfritid.no senhøsten 2023. Våren 2024 har aktivitetssiden fått over 700 besøk.

På en av musikkstundene i Tromsø tidlig i 2024 møtte hele 50 personer opp!

— Flere familier reiste fra nabokommuner for å delta. Siden det er på lørdager har folk litt ekstra tid til å reise. Vi ser at mange av familier setter pris på en slik møteplass, sier generalsekretær i Dissimilis Norge Benjamin Zahl Bergem.

Tilbudet er åpent uten påmelding. På lørdagene kan det komme alt fra 15 til 50 personer innom for å være med på sang, musikk og sosialt.

Zahl Bergem mener det ikke finnes nok slike fritidstilbud rundt omkring i landet:

— Det er et stort behov for flere aktiviteter for barn med ulike funksjonsnedsettelser. Vi merker at folk reiser langt for å delta på våre arrangementer.

mann smiler og skjermbilde av aktivitet
Generalsekretær i Dissimilis Norge Benjamin Zahl Bergem har brukt Ungfritid.no til å synliggjøre sin organisasjon siden dag én. Foto: Privat

Synligere med Ungfritid.no

— Ungfritid.no er en fin måte for oss som organisasjon å presentere oss på, om hvem vi er og hva vi gjør. Siden hjelper oss med synlighet og økt deltakelse ved at vi når flere, sier Zahl Bergem.

Han legger til:

— Og kanskje andre organisasjoner eller kommuner ønsker et samarbeid når de ser tilbudene?

Zahl Bergem setter pris på at siden er gratis både for organisasjoner og brukere.

— Det blir kanskje enklere for barn, ungdom og foresatte å finne fritidsaktiviteter der de bor med en slik plattform. Og for oss er det kjekt med en plattform hvor vi vet vi når barn og unge!

Dissimilis var faktisk blant de første organisasjonene på Ungfritid.no da de registrerte seg i 2021.

— Vi var på Frivillighetens dag 5.desember i 2020 da Frivillighet Norge sa Ungfritid.no snart skulle lanseres. Så vi fulgte med og registrerte oss med våre tilbud da nettsiden var oppe. Vi fikk også nyhetsbrev om Ungfritid.no siden vi allerede var registrert på Frivillig.no, sier Zahl Bergem.

En organisasjonsside - to plattformer

Nettsidene Frivillig.no og Ungfritid.no er laget og driftes av Frivillighet Norge. Frivillig.no ble lansert i slutten av 2015. Ungfritid.no er en nyere nettside, og ble offisielt lansert ut mot befolkningen til skolestart høsten 2021.

Ønsker man flere frivillige kan man opprette frivilligoppdrag på Frivillig.no. Ønsker man flere deltakere eller medlemmer under 26 år, kan man opprette aktivitetssider på Ungfritid.no.

De to nettsidene bygger på samme plattform. Det betyr at organisasjoner enkelt kan opprette én organisasjonsside med kort info om seg selv, og så kan velge om siden skal være synlig på én eller begge nettsider.

skjermbilde
Foto: Skjermbilde av nettsidene Ungfritid.no og Frivillig.no

Lett å finne riktig aktivitet

Søkefiltrene på Ungfritid.no gjør det lett å finne frem til passende aktiviteter for barn med ulike funksjonsnedsettelser. På nettsiden kan man enkelt søke opp aktiviteter som passer barn med for eksempel bevegelses-, utviklings- og synshemming.

— For foreldre til barn med funksjonsnedsettelser er det viktig at det er lett å finne slik informasjon. Det er mange filtre å velge mellom på Ungfritid.no, som gjør at vi treffer riktig målgruppe med aktivitetene våre, sier Zahl Bergem.

Til nå har 22 personer tatt kontakt med Dissimilis gjennom et interesseskjema på siden for å stille spørsmål om, eller melde sin interesse for tilbudet.

Musikkstunden krever ikke påmelding gjennom nettsiden - man kan også bare møte opp etter å ha lest om aktiviteten! Det gjør det vanskelig å vite akkurat hvor mange som har møtt opp på en musikkstund etter å ha funnet info om aktiviteten på Ungfritid.no.

Erfaringer med Ungfritid.no

Hvordan synes dere det er å bruke Ungfritid.no?

— Erfaringene våre med å bruke nettsiden Ungfritid.no har vært utelukkende positive! Siden er enkel å bruke og det er fint at man kan legge inn flere adresser i samme aktivitet. Vi liker også at det er mange filtrere vi kan velge mellom slik at vi treffer riktig målgruppe.

Zahl Bergem sier også at han liker at man få et varsel på e-post om noen har tatt kontakt gjennom Ungfritid.no så de ikke trenger å sjekke nettsiden for nye henvendelser hele tiden.

Organisasjoner på Ungfritid.no bruker nettsiden på mange forskjellige måter. De fleste velger å lage én aktivitetsside for hver enkelt aktivitet.

Dissimilis har heller valgt å lage én felles aktivitetsside med info om «Sang og musikk for alle» med elleve forskjellige adresser for hvor aktiviteten foregår. Alle henvendelser om aktiviteter landet over blir derfor sendt til samme kontaktperson i administrasjonen. Foreløpig syntes de det er en fin måte å gjøre det på.

— Hvis vi vokser stort må vi kanskje se på en annen måte å organisere og fordele det på. Men nå er det enkelt og oversiktlig. Det er en måte å avlaste de frivillige på slik at de heller kan konsentrere seg om innholdet i samlingen. Mange setter stor pris på å få den hjelpen, sier Zahl Bergem.

collage av ulike deltagere
Det er alltid rom for flere hos Dissimilis. Ønsker du å bidra eller delta så ta kontakt oppfordrer generalsekretæren. Foto: Thomas Torheim, Dissimilis Norge.

Ønsker flere frivillige

Sang og musikk for alle er drevet av frivillige. Dissimilis vil gjerne utvide tilbudet til flere byer, men det krever det flere hender.

— Vi kunne fint hatt flere frivillige. Spesielt til etter musikkstunden er over, sier Zahl Bergem.

Etter musikkstundene prøver de ofte å arrangere en liten sosial samling med enkel servering. De som har reist langt for å møtes, setter gjerne ekstra pris på dette.

— De er nok mange som kunne tenkt seg å bidra til å lage flere slike tilbud, men de vet kanskje ikke helt hvordan de skal gå frem.

Generalsekretærens oppfordring er tydelig:

— Hvis du vil starte opp en tilrettelagt møteplass på ditt hjemsted så ta kontakt. Vi i Dissimilis kan hjelpe deg i gang med veiledning, kurs og søknader til oppstart!

Jobber for aktivitet alle kommuner

I fjor ble det startet hele fem nye «Sang og musikk for alle»-tilbud. Planen er å fortsette å utvide det til høsten.

— Vi startet opp i Sandnes i år, og vi håper vi å få startet opp enda flere grupper i løpet av året, sier Zahl Bergem entusiastisk!

Målet deres på sikt er å være til stede med aktivitetstilbudet i alle landets kommuner.

Kontaktperson

Bilde av Marie Øvrum
Marie Øvrum
Organisasjonsmedarbeider
90937364
marie@frivillighetnorge.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring