Hopp til hovedinnholdet

Mange melder seg frivillig i en organisasjon som nyttårsforsett

Publisert:
Oppdatert:
Pressemeldinger
Frivillige som hjelper hverandre
Frivillighet er mangfoldig og det finnes noe for alle å engasjere seg i. Fra festivaler til besøksvenn eller speiderleder. Foto: Hedvig Kolboholen

Interessen for å bli frivillig i en organisasjon er sterk når vi nå går inn i et nytt år. De siste to uker har besøkstallene på Frivillig.no tredoblet seg fra normalt nivå og over 1000 personer har meldt seg som frivillige i en organisasjon, lag eller forening gjennom portalen.

Nyttår er en tid for ny start og ambisjoner, mange melder seg opp på treningssenter, slutter å røyke eller bestemmer seg for å gjøre flere lekser. Men statistikk fra Frivillig.no viser at også veldig mange bestemmer seg for å melde seg som frivillig, for å engasjere seg i noe større enn seg selv. De siste årene har det imidlertid vært tungt for de frivillige organisasjonene.

– Etter nedgang i frivillighet under pandemien, snudde trenden i 2022, som var Frivillighetens år. Nyttårstallene fra Frivillig.no er et tegn på at veksten fortsetter inn i det nye året, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen

Han påpeker at tallene fra Frivillig.no bare representerer toppen av isfjellet, de fleste rekrutteres direkte gjennom organisasjonene.

«Etter nedgang i frivillighet under pandemien, snudde trenden i 2022, som var Frivillighetens år. Nyttårstallene fra Frivillig.no er et tegn på at veksten fortsetter inn i det nye året.»

Stian Slotterøy Johnsen
Generalsekretær i Frivillighet Norge

Mange nye frivillige til organisasjonene

De siste to ukene har over 50.000 besøkt nettstedet Frivillig.no, der tusenvis av organisasjoner rekrutterer frivillige til sin aktivitet.

Marian Nielsen Cobzaru i Redd Barna Stavanger har hatt god drahjelp med å rekruttere gjennom Frivillig.no og jobber nå for å få på plass nye frivillige inn i 2023.

­–Vi har nå fått inn 18 nye og er godt i gang med å holde informasjonsmøter og opplæring, sier Cobazaru.

Abloom rideklubb arrangerer ridekurs i samarbeid med en rideskole i Oslo. De ønsker å synliggjøre og styrke barn og unge med nedsatt funksjonsevne. De siste to ukene har 45 nye frivillige meldt seg til dem gjennom Frivillig.no

­– Dette viser hvor viktig det er å engasjere folk i samfunns-deltakende aktiviteter som hjelper andre. Det gir mening og betydning både for de som er frivillige og de som deltar på aktivitetene, sier Zahraa Shakoor fra Abloom Rideklubb

Skjermbilde fra Frivillig.no
Rideskolen Abloom er blant organisasjonene som har fått nye frivillige gjennom Frivillig.no den siste tiden.

Stor interesse og engasjement

Generalsekretær i Frivillighet Norge tror interessen for frivillighet er så stor fordi den er så mangfoldig.

– Frivilligheten har noe for alle – du kan holde på med det du brenner for, det som gir deg glede eller det som trengs i ditt lokalsamfunn, om det er besøksvenn, leksehjelper, lage videoer, hjelpe eldre med nett og data, hjelpe flyktninger eller være styremedlem i idrettslaget.

Johnsen syns det er veldig gledelig at så mange vil være frivillige.

– Frivillighet er bra for deg selv og for samfunnet, den bidrar til fellesskap, tillit og demokrati, sier Johnsen

Fakta

Om Frivillig.no

Frivillig.no har siden 2015 vært et nasjonalt gratis rekrutteringsverktøy for alle frivillige organisasjoner i Norge. Det er over 4500 organisasjoner, lag og foreninger som bruker siden som en inngangsport for nye frivillige. I 2022 var det 400.000 besøkende innom siden, fra hele landet.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring