Hopp til hovedinnholdet

Flere tiltak for å få med nye frivillige

Publisert:
Oppdatert:
frivillige som lærer bort førstehjelp til barn
62 prosent av befolkningen i Norge har engasjert seg i frivilligheten i løpet av det siste året. Foto: Hedvig Kolboholen/Frivillighet Norge.

En fersk undersøkelse viser at 90 prosent av organisasjoner, lag og foreninger planlegger å rekruttere flere frivillige. For å få med flere, har noen av dem etablert samarbeid med kommunen og oversatt materiell til ulike språk.

I 2023 viste Frivillighet Norges Frivillighetsbarometer, at 62 prosent av befolkningen i Norge hadde engasjert seg i frivilligheten i løpet av det siste året.

– Frivilligheten har mange tilbud og aktiviteter, og det finnes noe for alle! Deltakelse og engasjement fra hele bredden av befolkningen styrker frivillige organisasjoner, samfunnet og fremmer folkehelsen, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.

Kun 32 prosent har blitt spurt

Den viktigste grunnen til at noen blir frivillig, er at de blir spurt. Samtidig viser Frivillighetsbarometeret fra 2023 at kun 32 prosent av befolkningen har blitt forsøkt rekruttert inn i frivillige organisasjoner.

– Av de som har gjort frivillig innsats i løpet av det siste året, har det store flertallet blitt rekruttert av bekjente eller venner, sier Slotterøy Johnsen.

For å kartlegge hvordan det står til med rekrutteringen, fikk alle organisasjoner, lag og foreninger som bruker Frivillig.no en spørreundersøkelse i mai.

Mann smiler
– Frivilligheten har mange tilbud og aktiviteter, og det finnes noe for alle! Deltakelse og engasjement fra hele bredden av befolkningen styrker frivillige organisasjoner, samfunnet og fremmer folkehelsen, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen. Foro: Birgitte Heneide/Frivillighet Norge

Ønsker flere frivillige

I undersøkelsen svarer 90 prosent av organisasjonene at de planlegger å rekruttere flere frivillige.

– Vi ønsker flere, men har ingen gode strategier for å få det til. Det oppgir en av organisasjonene i undersøkelsen.

Samarbeid for å få flere med

Samtidig oppgir halvparten av organisasjonene at de gjør tiltak for å rekruttere flere seniorer og flerkulturelle.

Noen sier at de samarbeider med ansatte i kommunen for å nå ut til nye, og flere oppgir at de har informasjon på ulike språk.

– Vi samarbeider med flyktningkoordinatoren i kommunen, og vi har tilpasset noe materiell på blant annet ukrainsk, skriver en av organisasjonene.

Andre oppgir at samarbeid med NAV hadde vært nyttig:

– Vi ønsker også å nå ut til de som er uføre. Her hadde det vært nydelig å få til et samarbeid med NAV, men da trenger vi hjelp for å lykkes.

Samarbeidsavtale mellom Frivillighet Norge og NAV

Arbeids- og velferdsdirektoratet og Frivillighet Norge har signert en samarbeidsavtale. Denne skal blant annet bidra til at NAV-kontorene i kommunene øker sin kontakt med frivillig sektor, og får mer kunnskap om de frivillige organisasjonenes tilbud.

Avtalen ble inngått i oktober 2023.

Spør noen du ikke kjenner

På Frivillig.no kan organisasjoner, lag og foreninger spørre om å bli med i frivilligheten. Nettsiden drives av Frivillighet Norge og er helt gratis å bruke. Hver måned har Frivillig.no flere tusen besøkende som ser etter noe å engasjere seg i.

Gjennom å legge ut frivillig oppdrag, kan organisasjoner enkelt nå nye:

– Det er en ypperlig mulighet til å nå utenfor eget nettverk og få med de av oss som enda ikke er med i en organisasjon, avslutter generalsekretæren i Frivillighet Norge.

Kontaktperson

Bilde av Maiken Arnesen
Maiken Arnesen
Kommunikasjonsrådgiver
40188960
maiken@frivillighetnorge.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring