Hopp til hovedinnholdet

Mulighetene i mangfoldet

Publisert:
Oppdatert:
Bilde av en panelsamtale under Inkludering på topp 22. september på Vega Scene i Oslo.
Panelsamtale under Inkludering på topp 22. september på Vega Scene i Oslo. Hiwot Hailu, virksomhetsleder i Forandringshuset Kopervik, ledet samtalen mellom Tove Selnes, konserndirektør People i Storebrand, Ane Norgård Brohaug, organisasjonsrådgiver i Naturvernforbundet og Leïla Rezzouk, daglig leder i Papillon. (Foto: Frivillighet Norge)

Næringsliv og frivillig sektor tar mangfold og bærekraft på alvor, men har en lang vei å gå. 22. september var det samling i Inkludering på topp om hvordan man kan øke mangfoldet i organisasjonen.

Tove Selnes, konserndirektør People i Storebrand delte sine erfaringer fra mange års med arbeid med mangfold og likestilling. Storebrand ligger i verdenstoppen blant selskaper som jobber med bærekraft og FNs bærekraftsmål.

– Når vi skal jobbe med likestilling og mangfold må vi jobbe bredt og på mange ulike arenaer. Vi må utvikle organisasjonen og strukturene våre, for struktur bygger kultur. Vi må øke mangfoldet så vi ikke blir en så homogen gruppe. Ellers vil majoriteten bare vokse. sier Selnes.

Deretter fulgte en samtale om strategisk arbeid for økt mangfold, inkludering og bærekraft. Hiwot Hailu, virksomhetsleder i Forandringshuset Kopervik ledet samtalen mellom Tove Selnes, Ane Norgård Brohaug, organisasjonsrådgiver i Naturvernforbundet og Leïla Rezzouk, daglig leder i Papillon.

Fra ord til handling

Paneldeltakerne er opptatt av at arbeidet med mangfold må bli mer enn prat, men en del av langsiktige planer og strategier. Leïla Rezzouk trakk frem at mange med flerkulturell bakgrunn kan være usikre på om de vil føle seg hjemme i organisasjoner og på arbeidsplasser. Da lar de kanskje være å søke.

– Dette handler om lederskap. Ferdighetene som kreves for å være en god leder, er de samme som kreves for å sikre mangfold. Ledere må jobbe med sine egne holdninger, og ta de vanskelige samtalene internt. Dette er en kontinuerlig jobb, sier Rezzouk fra Papillon.

Tove Selnes pekte på at arbeidet med mangfold ikke må reduseres til enkelte stunt.

– Stunt er bra for oppmerksomhet, men mest av alt må vi jobbe strukturert. Det betyr å plassere ansvar og å skrive mangfold inn i årshjulene og vedtak styret skal fatte, sier Selnes

Utvikle organisasjonen og bli bedre, sier Naturvernforbundet

Naturvernforbundet har vedtatt en ny strategi for å bli en folkebevegelse som speiler befolkningen. Arbeidet startet med en større kartlegging av organisasjonen.

– Kartleggingen var viktig for oss. Ikke la dere stoppe om dere ikke har ressurser til å kartlegge. Bruk det dere har i organisasjonen. Snakk om mangfold og stol på magefølelsen. Spill på den organisasjonsidentiteten dere har allerede. Ikke tenk at dere skal endre organisasjonen, fokuser på at dere skal utvikle den til å bli bedre, sier Norgård Brohaug.

Inkludering på topp framover

Dette var første av to samlinger i Inkludering på topp i år. Dato og program for neste samling lanseres i oktober.

Et mer fyldig referat fra samlingen vil bli publisert på Knekk inkluderingskoden.

Kontaktperson

Bilde av Ida Marie Holmin
Ida Marie Holmin
Assisterende generalsekretær
21 56 76 58
ida@frivillighetnorge.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring