Hopp til hovedinnholdet

Ny bok om sårbarhet i det norske demokratiet

Publisert:
Oppdatert:
bokforside: Demokratiet det er oss.
Forsiden på Jette Christensens nye bok. Illustrasjon: Cappelen Damm

I boka Demokratiet, det er oss (Cappelen Damm, 2024), identifiserer forfatter, statsviter og tidligere stortingspolitiker Jette F. Christensen "10 sårbarheter i verdens beste folkestyre". Frivillighet Norge er intervjuet.

"Det er alvor nå. Vi har ikke tid til å sløse med våre demokratiske verdier eller la dem være noe vi pynter taler med", skriver Jette F. Christensen, med klar referanse til hvordan demokratiet angripes over hele verden, enten det gjelder Russlands krig mot Ukraina, angrep på rettsstaten i Polen eller vindmøllesaken på Fosen. Med både utsyn og innsyn, har Christensen gått metodisk til verks med et ambisiøst og nobelt mål om å styrke den demokratiske beredskapen her til lands.

Må forvalte demokratiet på best mulig måte

Med sin posisjon øverst på ulike demokratiindekser, Norge har ansvar for å forvalte demokratiet på best mulig måte, mener Christensen. Hun mener samtidig vi må snakke om hvordan vi beskytter demokratiet vårt mot utilsiktede svekkelser, som gjerne kommer fordi vi nettopp ikke kjenner dets sårbarheter.

Boka har et eget kapittel om politisk styring av det sivile samfunn og kunsten. Her er Frivillighet Norges generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen og politisk seniorrådgiver Guri Idsø Viken intervjua om myndighetenes håndtering av frivillige organisasjoner. Blant annet diskuterer vi hvordan kutt av støtte kan oppleves politisk, eksempelvis da NOAH mistet statsstøtten, og hvor viktig frivillighetens vaktbikkjefunksjon er.

"De frivillige må for eksempel kunne kritisere kommunen dersom de avdekker dårlige kår i kommunenes eldreomsorg, uten å være redde for å miste økonomisk støtte", sier Stian Slotterøy Johnsen.

25. juni og sikkerhet

Jette F. Christensen skriver at organisasjonslivet i Norge stort sett er fritt og mottar beskyttelse uavhengig av forhold, men har likevel funnet eksempler på det motsatte. Hun har en god drøfting av avlysningen av Pride-paraden etter terrorangrepet i Oslo 25. juni 2022, som også Frivillighet Norge har kommentert med en bekymring for at sikkerhetshensynet vil true ytringsfrihet og demokrati.

Blant andre demokratiske sårbarheter som er med i boka, er svak maktkontroll, tilsidesettelse av spilleregler i forbindelse med kriser og svekket legitimitet for internasjonalt samarbeid. Det er mange eksempler fra frivillighet og sivilsamfunn i de fleste kapitlene.

Leder Frivillighet Norges politiske vårkonferanse

Forfatter Jette F. Chrisenten leder Frivillighet Norges politiske vårkonferanse, som handler om frivillighetens rolle i valg. Se programmet og meld deg på her.

Frivillighet Norge arrangerer også et fagseminar om de frivillige organisasjonenes rolle i det norske demokratiet sammen med KS og Institutt for samfunnsforskning 8 mai under Demokratiuka i Kristiansand 2-8.mai. Mer informasjon kommer.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring