Hopp til hovedinnholdet

Ungfritid.no-undersøkelse: Barn og unge kjenner ikke til fritidsaktiviteter

Publisert:
Oppdatert:
Bilde av et barn som holder en plakat med påskrift "Gjør noe!"
Foto: Birgitte Heneide / Frivillighet Norge

I en ny Ungfritid.no-brukerundersøkelse rapporterer organisasjoner at barn og unge ikke kjenner til aktivitetene deres. Organisasjonene oppgir i tillegg at de trenger flere frivillige for å kunne tilby fritidstilbud.

Våren 2023 ble en ny Ungfritid.no-undersøkelse sendt ut i regi av Frivillighet Norge. Spørreskjemaet gikk til alle med en bruker på Ungfritid.no. Totalt svarte 502 personer på undersøkelsen.

Av respondentene, var flertallet fra en idrettsorganisasjon, friluftsorganisasjon eller kulturorganisasjon. Syttitre prosent representerte lokallag. Resten svarte for et regionledd eller sentralledd.

Barn og unge vet ikke om aktiviteter

På spørsmål om hva organisasjonene selv tror hindrer barn og unge fra å delta på fritidsaktivitetene deres, svarte 62 prosent at barn og unge ikke vet «at de kan delta hos oss».

Samtidig svarte kun 15 prosent at det ikke er plass til flere deltagere på fritidsaktivitetene deres.

Med andre ord: aktivitetene er der, men barn og unge vet ikke at de kan delta.

Kjennskap = barriere nummer én

De siste årene har Frivillighet Norge jobbet med barrierer for deltagelse og grunnene til hvorfor noen står utenfor fellesskapet.

Fra dette arbeidet vet vi at barriere nummer én er kjennskap: barn og unge kjenner ikke til fritidsaktivitetene som finnes der ute.

Skjermbilde av Ungfritid.no aktiviteter
Foto: Skjermbilde av Ungfritid.no

Ungfritid.no gjør det enklere å finne aktiviteter

For å gjøre det enklere for barn, ungdom og foresatte å finne aktiviteter, har Frivillighet Norge utviklet Ungfritid.no.

Ungfritid.no er en digital oppslagstavle der frivillige organisasjoner, Frivilligsentraler, menigheter i Den norske kirke og kommunale fritidsklubber kan legge ut fritidsaktiviteter for barn og unge. Nettsiden er helt gratis å bruke.

Har din organisasjon fritidsaktiviteter for barn og unge? Eller vet du om en organisasjon som har aktiviteter? På Ungfritid.no legger frivillige organisasjoner selv ut fritidsaktiviteter. Klikk her for mer informasjon

Mangler frivillige

I Ungfritid.no-brukerundersøkelsen kom det også frem at flere av organisasjonene har behov for frivillige.

Hele 64 prosent svarte ja på spørsmålet: «Trenger organisasjonen din flere frivillige for å kunne tilby aktiviteter til nye deltagere?»

Skjermbilde av nettsiden Frivillig.no
Foto: Skjermbilde av Frivillig.no

Frivillig.no: et sted alle kan bli spurt

Tall fra Frivillighetsbarometeret 2022, viser at 60 prosent av den norske befolkningen kunne tenke seg å bli frivillig – hvis de hadde blitt spurt om å bidra.

Dette er også grunnen til at Frivillighet Norge utviklet Frivillig.no. Plattformen er et sted frivillige organisasjoner kan legge ut frivillig oppdrag, og på den måten spørre alle som besøker nettsiden.

I løpet av én måned, er omkring 30.000 innom Frivillig.no for å finne noe å engasjere seg i. Ved å legge ut oppdrag, kan derfor organisasjoner nå flere mulige frivillige.

Samme innlogging

Både Ungfritid.no og Frivillig.no driftes av Frivillighet Norge. Har du opprettet en organisasjonsside på den ene siden, kan du derfor enkelt aktivere organisasjonen din på den andre.

Du logger inn med samme bruker begge steder.

Nyttige lenker

Kontaktperson

Bilde av Maiken Arnesen
Maiken Arnesen
Kommunikasjonsrådgiver
40188960
maiken@frivillighetnorge.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring