Hopp til hovedinnholdet

Deler normkreative metoder

Publisert:
Oppdatert:
Illustrasjon av tre karakterer foran turkis bakgrunn og fest-vimpler. Forberedt matbord foran dem.
Bilda fra video om normkreativitet, laget av JM Norrway i anledning Frivillighetens år 2022.

Over et tiår har JM Norway jobbet fram nye metoder for å skape et mer inkluderende ungt kulturliv. Sammen med Frivillighet Norge deler de nå erfaringene i form av kurs og digitale verktøy.

– Mange organisasjoner ønsker å bli relevant og tilgjengelig for flere, men vet ikke hvor de skal begynne. Da kan normkreativitet være et nyttig verktøy, forteller Sofie Søndervik Sæther, som er leder for program i organisasjonen.

Økonomi og fysiske barrierer løftes ofte fram i arbeidet med inkluderende møteplasser. Men det kan også være andre faktorer som skaper barrierer for deltakelse.

Ifølge Sofie handler normkreativitet om å bli mer bevisst på hvilke normer som finnes i en organisasjon eller tilbud. På den måten kan man også identifisere om noen av disse normene gjør tilbudet mindre tilgjengelig for enkelte, og jobbe kreativt for å bygge mer inkluderende normer.

Normkreative øvelser

I Frivillighetens År utviklet JM Norway på oppdrag fra Frivillighet Norge et normkreativtkræsjkurs , som over tre hundre engasjerte deltakere fra hele norsk frivillighet fikk med seg. Det er fortsatt mulig å booke dette kurset, men for å nå enda flere deler JM Norway nå to korte workshopopplegg på Knekk inkluderingskoden. Begge består av en kort film og tilhørende refleksjonsspørsmål, og egner seg godt for organisasjoner som ønsker å sette av en times tid til å starte samtaler og inkluderingsprosjekt blant ledere eller ansatte.

– I animasjonsfilmen om Normkreativitet bruker vi blant annet loppemarkedet som eksempel. Hvilke uskrevne regler tar vi for gitt at barn og foreldre kjenner? Hvordan forholder vi oss til en forelder som ikke kjenner normene godt nok, eller bringer nye erfaringer og tilnærminger til bordet?

Følg denne lenken for å finne normkreative øvelser og filmer.

Mer enn å bryte normer og tradisjoner

Men normkreativitet handler ikke om ukritisk å bryte ned normer og tradisjoner forteller Sofie.

– I noen tilfeller kan normen i seg selv være ekskluderende: når møtes styret? Inkluderer de sosiale samlingene alkohol? Bruker dansegruppa begreper som passer best for jenter? I andre tilfeller vil det handle om tydelig informasjon, slik at forventninger og normer er kjent for alle, avslutter hun.

Metodene og pedagogikken har JM Norway utviklet i sine prosjekter som du kan lese mer om her: Bandleiren LOUD, Kulturinto og Taktskifte.

Normkreativitetsfilmen er produsert av JM Norway sammen animatøren Stacy Bias. Filmen om interseksjonalitet er laget av Professor Peter Hopkins ved Newcastle University og oversatt av JM Norway.

Tekst: Sofie Søndervik Sæther.

Frivillighet Norge samler inspirerende historier om inkludering i alle slags frivillige organisasjoner og du kan få tilgang til alle disse på Inkluderingskoden - https://inkluderingskoden.no/historier.

Kontaktperson

Bilde av Ida Marie Holmin
Ida Marie Holmin
Assisterende generalsekretær
21 56 76 58
ida@frivillighetnorge.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring