Hopp til hovedinnholdet

Få med barn og unge i fritidsaktiviteter!

Publisert:
Oppdatert:
Kvinne i midten av bildet med et barn på hver side av seg
Foto: Hedvig Kolboholen/Frivillighet Norge

For øyeblikket leter flere barn og unge etter faste aktiviteter å delta på, og det kan være vanskelig å få oversikt over hvilke fritidstilbud som finnes. På Ungfritid.no kan organisasjoner, lag og foreninger vise frem sine aktiviteter og invitere nye inn.

Fritidserklæringen har som mål å sikre at alle barn har mulighet til å delta på minst én organisert fritidsaktivitet. Erklæringen er et samarbeid mellom frivilligheten, regjeringen, kommunesektoren og andre aktører, og ble signert for andre gang i august 2022.

Flere står utenfor fellesskapet

I Norge står 1 av 10 barn og unge utenfor det fellesskapet fritidsaktiviteter tilbyr. En viktig satsning i lag og foreninger er derfor inkludering og mangfold: hvordan kan vi nå de som ikke kjenner til oss?

Opp mot frivillighetens dag 5. desember får frivilligheten mye oppmerksomhet. Det samme gjelder fritidsaktivitetene som organisasjoner, lag og foreninger tilbyr. De neste ukene og frem til nyttår åpner det seg derfor et vindu for å inkludere flere i fellesskapet.

Flere blir kjent med aktiviteter på Ungfritid.no

Gjennom å legge ut fritidsaktiviteter på Ungfritid.no, kan organisasjoner, lag og foreninger være med på det viktige arbeidet med å inkludere flere barn og unge i fellesskapet.

Ungfritid.no er frivillighetens egen nettside og driftes av Frivillighet Norge. Siden er helt gratis og kan brukes av frivillige organisasjoner, frivilligsentraler, kommunale fritidsklubber og menigheter i Den norske kirke.

Hver måned er flere tusen barn, ungdom og foresatte inne på Ungfritid.no for å finne noe å engasjere seg i. Les mer om hvordan bruke siden

Skjermbilde av Ungfritid.no med søk på Skien kommune
På Ungfritid.no kan besøkende søke etter fritidsaktiviteter i sitt nærområde. Her med eksempel på Skien kommune.

Ny veileder: hvordan få med flere

I september lanserte Frivillighet Norge en splitter ny veileder: Veileder for økt deltakelse i frivilligheten.

Denne er utviklet med sikte på å gjøre det enklere å bygge ned barrierer for deltagelse, forebygge ensomhet og utjevne sosiale forskjeller. Veilederen inneholder blant annet konkrete verktøy og historier. I arbeidet med å inkludere flere barn og unge, kan den brukes av organisasjoner, lag og foreninger.

Det digitale verktøyet er utviklet med støtte fra Helsedirektoratet, og er tatt i bruk av organisasjoner, kommuneansatte og koordinatorer i hele landet.

Ser du etter frivillige til å drive aktiviteter?

Januar er måneden for nyttårsforsetter – og det er måneden for å finne noe å engasjere seg i. I fjor var nærmere 80.000 inne på Frivillig.no i månedsskiftet desember/januar.

Organisasjoner, lag og foreninger kan enkelt legge ut oppdrag på Frivillig.no. Nettsiden kan brukes av frivillige organisasjoner, menigheter i Den norske kirke, frivilligsentraler og kulturfestivaler. Frivillig.no og Ungfritid.no bygger på samme plattform, og man bruker samme innlogging begge steder. Les mer om hvordan bruke siden

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring