Hopp til hovedinnholdet

Frivillighet Norge: frivillighetspolitiske bud sendt til alle ordførere

Publisert:
Oppdatert:
skjermbilde med strektegning av bygd og by med påskriften "de ti frivillighetspolitiske bud" under

I disse dager går nye kommunestyrer og ordførere i gang med en ny periode, etter kommunes- og fylkestingsvalget tidligere i høst. Vi oppfordrer dem til å huske på frivilligheten, og har sendt ut våre Ti frivillighetspolitiske bud til alle nye og gjenvalgte ordførere.

Frivillighet Norge har utarbeidet Ti frivillighetspolitiske bud, som er frivillighetens råd til politikere og kommuneadministrasjoner som skal arbeide med frivillige lag og foreninger. Budene oppsummerer måter kommunene kan legge til rette for frivilligheten, og skape gode rammevilkår.

Første bud: Kjenn frivilligheten i kommunen din

Vårt første bud handler om å innhente kunnskap om de frivillige organisasjonene. Det fordrer dialog og samhandling, og at kommunen tar frivilligheten på alvor. Det håper vi de nye kommunestyrene vil gjøre fremover. Budene er ment som en enkel huskeliste, og gir praktiske råd til hvordan kommunen bør tilnærme seg frivilligheten.

Budene er basert på Frivillighet Norges samarbeidsavtale med KS, og ikke minst vårt arbeid for rammevilkårene til lag og foreninger i kommuner i hele landet gjennom mange år.

Ti frivillighetspolitiske bud bokmål

Leserinnlegg til lokalaviser

I forbindelse med utsendingen skrev vi også et leserinnlegg som er sendt til lokalaviser i hele landet:

«Hvordan kan du som politiker sette pris på frivilligheten? Vi vet at når kommunene legger til rette for de frivillige organisasjonene, øker det lokale, frivillige engasjementet. Skaper dere gode rammer for frivilligheten bidrar det til enda mer aktivitet i lokale lag og foreninger. Vi har derfor en oppfordring til dere: Husk frivilligheten når dere skal lage planer for den neste perioden», skrev generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen. Leserinnlegget kan du lese her.

Ressurser for kommuner som ønsker å utarbeide frivillighetspolitikk

Frivillighet Norge arbeider med kommuner som ønsker å utarbeide en frivillighetspolitikk på flere måter. Om du bor i en kommune som ikke har en strategi, handlingsplan eller annet politisk dokument som omtaler frivilligheten vil vi gjerne bidra til at det blir utviklet. Ønsker du å høre mer om vårt arbeid eller vil ha bistand i arbeidet med å utvikle en frivillighetspolitikk? Ta kontakt med politisk rådgiver, Brita Brekke, eller politisk seniorrådgiver, Bjørn Lindstad.

Om din kommune allerede har en frivillighetspolitikk, vil vi gjerne tipse om noen nyttige verktøy for å bidra til å øke deltakelsen i frivillige lag og foreninger:

Kontaktperson

Bilde av Brita Brekke
Brita Brekke
Politisk rådgiver
41636798
brita@frivillighetnorge.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring