Hopp til hovedinnholdet

Frivillighetsprisen 2015 til homoaktivist og kirkeopprører

Publisert:
Oppdatert:
Vinner av Frivillighetsprisen 2015 Aasmund Robert Vik og kulturminister Thorhild Widvey.
Prisvinner Aasmund Robert Vik og kulturminister Thorhild Widvey. Foto: Nyebilder.no

Årets Frivillighetspris går til homo- og kirkeaktivisten Aasmund Robert Vik. Prisvinneren har engasjert seg i homosaken siden 1969, da han flyktet fra Setesdal til Oslo. Han var blant de første som organiserte homofile kristne.

- Prisen betyr svært mye for meg og for hele homobevegelsen i Norge. Jeg ser på det som en anerkjennelse av den jobben som tusenvis av aktivister har lagt ned i løpet av de siste 50 årene. Vi har heldigvis greid å endre samfunnet radikalt i riktig retning, sier Aasmund Robert Vik.

Frivillighet Norge deler hvert år ut Frivillighetsprisen. Prisen blir utdelt for å gi frivilligheten et ansikt, for å markere og synliggjøre frivillige og frivillig innsats og for å fremme engasjement. I 2015 deles prisen ut for 20. gang. Tre finalister ble plukket ut ved sms-avstemning, mens en jury har plukket en vinner.

- Juryen har gjort en meget klokt valg. Aasmund er et eksempel på en frivillig som virkelig har endret det norske samfunnet, og han har gjort det gjennom frivillig innsats. Jeg er glad for at en som har drevet med frivillig aktivisme i et helt liv hedres, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.

Fortsatt aktiv

Prisvinneren er kanskje mest kjent for å stifte Åpen kirkegruppe i 1976, et kristent felleskap for lesbiske og homofile. Han er fortsatt aktiv i styret for Landsforeningen for Lesbiske og Homofile i Oslo og Akershus og i seniornettverket. Nå jobber han for en bedre alderdom i tryggere omgivelser for den eldre LHBT-befolkningen, både i form av sosiale tilbud og politisk arbeid.

- Dette er en kamp som det ikke alltid har vært lett å gå i spissen for. I starten var man nødt til å hemmeligholde møter. Det kunne få store konsekvenser å være synlig homofil før 1972, da loven som forbød og straffet homofile menn ble opphevet. Man risikerte å miste både jobb og bolig, sier Vik.


Les også

Fem mennesker ser i kamera og smiler

Gjev frivillighetspris til initiativ for et inkluderende samfunn: – Det er masse ugjort enda

På Frivillighetens dag ble de nasjonale frivillighetsprisene delt ut. Av vinnerne, stod blant annet initiativtaker for tilrettelagt fotball i Haugesund og grunn...

Publisert
Oppdatert:

Vinnere på en scene

Bergen kommune er Årets frivillighetskommune 2023

Vinner av Årets frivillighetskommune er Bergen kommune. Utdelingen fant sted på Frivillighetens dag 5. desember. Prisen ble delt ut av kommunal- og distriktsmin...

Publisert
Oppdatert:

kollage med seks personer

Finalistene til den nasjonale Frivillighetsprisen 2023

De seks finalistene til den nasjonale Frivillighetsprisen 2023 er klare! Nå kan du stemme på din favoritt. Prisen deles ut av Frivillighet Norge, Kultur- og lik...

Publisert | Pressemeldinger
Oppdatert:

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring