Hopp til hovedinnholdet

Gjev frivillighetspris til initiativ for et inkluderende samfunn: – Det er masse ugjort enda

Publisert:
Oppdatert:
Fem mennesker ser i kamera og smiler
Fra venstre: Administrerende direktør i Norsk Tipping Tonje Sagstuen, styreleder i Frivillighet Norge Kjell Erik Ullmann Øie, komiker og programleder Yousef Hadaoui, vinner av Frivillighetsprisen Kjell Bjelland og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol. Foto: CF Salicath/Frivillighet Norge

På Frivillighetens dag ble de nasjonale frivillighetsprisene delt ut. Av vinnerne, stod blant annet initiativtaker for tilrettelagt fotball i Haugesund og grunnlegger av kvinnegruppe i Askim.

Hvert år deles de nasjonale frivillighetsprisene ut på Frivillighetens dag 5. desember: Frivillighetsprisen, Årets nykommer i frivilligheten, Helseprisen og Årets frivillighetskommune.

Frivillighetsprisen til initiativtaker for tilrettelagt fotball

Frivillighetsprisen deles ut av Kultur- og likestillingsdepartementet, Norsk Tipping og Frivillighet Norge, og går til en person som har gjort en ekstraordinær frivillig innsats. Til årets pris kom det inn 323 nominasjoner.

Av de nominerte, gikk prisen til Kjell Bjelland (65) fra Haugesund og hans innsats for tilrettelagt fotball i Djerv 1919. Etter at han selv mistet armen på sytti-tallet, bestemte han seg for å organisere tilrettelagt aktivitet for andre. I flere tiår har han gjennomført ukentlige treninger for flere hundre deltagere:

– Det å komme sammen med andre skaper trivsel og tilhørighet. Og når flesteparten av enkeltindivider har det bra, så blir også samfunnet bedre, sier Kjell Bjelland.

Under prisutdelingen pekte Bjelland på det viktige arbeidet fremover:

– Det er fremdeles masse ugjort i forhold til det å få med alle. Jeg hører ofte i fine festtaler at "vi er for alle". Også vet jeg at det er lett å si, men å gjøre det ute i livet – og det er livet som er viktig – det er noe annet.


Trener gir en klem til en fotballspiller foran flere andre spillere
Kjell Bjelland har vært trener for laget for tilrettelagt fotball i Djerv 1919 i 34 år. Foto: Spoon/Petter Hjertholm

Avin Haji er Årets nykommer

Prisen for Årets nykommer i frivilligheten gikk til Avin Haji (41). I mars tok hun initiativ til å starte Indre Østfold Kvinnegruppen. Gruppen består av kvinner med ulike nasjonaliteter. Målet er å bygge bro mellom kulturer, i tillegg til å bidra til kompetanseheving. Haji er med som frivillig og styreleder:

– For en følelse! Dette med å hjelpe kvinner, det var en viktig ting for meg, sa hun under prisutdelingen.

– Vi er 11 nasjonaliteter. Mange sliter mye og kan ikke språket særlig godt. Vi har derfor forsøkt å samle alle damene: for å bygge broer og hjelpe hverandre.

Frivillig.no deler ut prisen Årets nykommer i frivilligheten til en person som nylig har blitt frivillig, har gjort en god innsats og er en inspirasjon for andre.

Tre personer står på en scene og smiler
Fra venstre: prosjektleder i Frivillighet Norge Vanja Konradsen, vinner av Årets nykommer i frivilligheten Avin Haji og stortingspresident Masud Gharahkhani. Foto: CF Salicath/Frivillighet Norge

Frivilligheten er for alle

Tall fra årets Frivillighetsbarometer, viser at frivillig innsats i befolkningen er tilbake på samme nivå som før pandemien. Samtidig viser tallene at organisasjoner har en tendens til å rekruttere innenfor samme nettverk: av de som blir spurt om å delta, er de aller fleste allerede en del av frivilligheten.

– Med sitt store pågangsmot og engasjement, går de to prisvinnerne foran som flotte eksempler. Begge viser tydelig hvordan frivilligheten er for alle, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.

I juryens begrunnelse for Frivillighetsprisen 2023 heter det: «Årets frivillighetspris går til en person som har vist at samfunnet vårt kan ha rom for alle. Et samfunn der det er en selvfølge at man deltar med seg selv, sine interesser og gleder – selv om man har ulike behov og unike evner.»

Fire personer står på en scene
Fra venstre til høyre: Komiker og programleder Yousef Hadaoui, vinner av Helseprisen "Hjernen er deg" med prosjektleder Peggy Ranheim og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol. Foto: CF Salicath/Frivillighet Norge

Helsepris til hjerneprosjekt

Hvert år deler Stiftelsen Dam ut Helseprisen til et helseprosjekt i regi av en frivillig organisasjon. I år gikk prisen til Hjernerådet og prosjektet «Hjernen er deg!» Gjennom prosjektet har de blant annet satt søkelys på universets mest komplekse struktur:

– Utstillingen «Hjernen er deg!» tar oss med på en reise i hjernen, fra vugge til grav, via opplevelser, følelser, sorg, sykdom og glede. Kombinasjonen av faglig tyngde og kunstnerisk frihet, har skapt en helt unik fotoutstilling, som er vist i store deler av landet, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol, da hun tirsdag kveld delte ut Helseprisen for andre år på rad.

Tre menn smiler på en scene
Fra venstre til høyre: Komiker og programleder Yousef Hadaoui, Kommunal- og distriktsminister Erling Sande og byråd for næring, kultur og idrett i Bergen kommune, Reidar Digranes. Foto: CF Salicath/Frivillighet Norge

Bergen kommune er Årets frivillighetskommune

Kommunesektorens organisasjon, KS, og Frivillighet Norge har siden 2016 delt ut Årets frivillighetskommune på Frivillighetens dag:

– Formålet med prisen er å løfte frem kommuner og fylkeskommuner som arbeidet godt med frivillighetspolitikk, sier Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS.

Årets frivillighetskommune gikk i år til Bergen kommune. Prisen ble delt ut av Kommunal- og distriktsminister Erling Sande:

– Kommunen ser på frivilligheten som en støttespiller og flere av kommunens planer understreker både dialog og samhandling med frivillig sektor. Juryen ønsker å løfte frem at vinneren har som hovedformål å styrke og stimulere frivilligheten.

FNs internasjonale frivillighetsdag

Den 5. desember er FNs internasjonale dag for frivillighet. I den anledning inviterte Frivillighet Norge til markering på Sentralen i Oslo. Arrangementet ble åpnet med en hilsen fra statsminister Jonas Gahr Støre. Til prisutdelingen deltok blant annet stortingspresident Masud Gharahkhani, helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol og Kommunal- og distriktsminister Erling Sande.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring