Hopp til hovedinnholdet

Høye kostnader hindrer deltakelse på fritidsaktiviteter

Publisert:
Oppdatert:
Stjørdal speidergruppe
Deltakelse i fritidsaktiviteter gir barn og unge felleskap, tilhørighet og mestring. Her ved Stjørdal speidergruppe. (Foto Tove Arntzen).

PRESSEMELDING: I en fersk undersøkelse sier 27 prosent av barnefamiliene i Norge at de selv, eller noen i familien, har latt være å delta på en fritidsaktivitet på grunn av høy kostnad. Generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen, er bekymret og mener flere må ta ansvar for å hindre at barn faller utenfor.

- Det er hjerteskjærende å tenke på at noen barn ikke får være med. Det må vi gjøre vårt beste for at ikke skjer. Som forelder er det vondt å ikke kunne gi barnet sitt muligheten til å delta, her må vi stille opp for hverandre og sørge for at fotballag, korps, teatergrupper og andre fritidsaktiviteter er tilgjengelig for alle, sier Slotterøy Johnsen.

Statistisk Sentralbyrå (SSB) oppgir at 10,7 % av alle barn tilhørte en husstand med vedvarende lavinntekt i 2017. Frivillighet Norge støtter Fritidserklæringen og er med på den nasjonale dugnaden ALLEMED. Slotterøy Johnsen mener at de nye tallene viser hvor viktig arbeidet med å gi alle barn en meningsfull fritid er.

- Problemet er kjent, men tallene er likevel overraskende høye. For barnefamilier gjelder dette nesten tre ganger så mange som de som regnes i vedvarende lavinntekt. Dette er med andre ord en utfordring som gjelder langt flere enn de med dårligst råd, uttaler Johnsen.

Regjeringen er i gang med pilotprosjekt og kartlegginger for et Fritidskort for barn og unge. Frivillighet Norge følger prosessen og har også kommet med innspill til arbeidet som nå pågår.

- Fritidskortet som regjeringen har varslet kan bli en ordning som gir flere barn og unge muligheten til å delta i varig organisert fritidsaktivitet, men det er viktig at dette kommer som et tillegg til gode støtteordninger som allerede er der og ikke går på bekostning av dette eller de frivillige organisasjonene som jobber for å gi et godt fritidstilbud, avslutter Stian Slotterøy Johnsen.

Tallene er en del av Frivillighetsbarometeret som gjennomføres av Kantar for Frivillighet Norge. Hele Frivillighetsbarometeret lanseres 5. september. Ta kontakt med Janne Nyhus i Frivillighet Norge på [email protected] eller 97075696 for spørsmål vedrørende Frivillighetsbarometeret.

Les også

Abid Q. Raja og Stian Slotterøy Johnsen

Raja skjønner ikke alvoret for frivilligheten

I VG kommer det frem at regjeringen vil utvide stimuleringsordningen for frivillighet og idrett ut oktober i revideringen av nasjonalbudsjettet. Frivillighet No...

Publisert | Pressemeldinger
Oppdatert:

To barn som ser på Ungfritid.no på en iPad

Ny nasjonal oversikt over organiserte fritidsaktiviteter for barn og unge

Nå lanserer frivilligheten gjennom Frivillighet Norge en felles nettside for rekruttering til fritidsaktiviteter i hele landet. Her kan barn og unge fremover bl...

Publisert | Pressemeldinger
Oppdatert:

Statsminister Erna Solberg møter frivillige organisasjoner på Norway Cup.

Frivillighet Norge om gjenåpningsplanen: – Vi kan ikke lage sommerleir på et par uker

Statsminister Erna Solberg la i dag fram en plan for gjenåpning av Norge etter koronapandemien. Den er ikke tydelig nok for frivilligheten.

Publisert | Pressemeldinger
Oppdatert:

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring