Hopp til hovedinnholdet

Høye kostnader hindrer deltakelse på fritidsaktiviteter

Publisert:
Oppdatert:
Stjørdal speidergruppe
Deltakelse i fritidsaktiviteter gir barn og unge felleskap, tilhørighet og mestring. Her ved Stjørdal speidergruppe. (Foto Tove Arntzen).

PRESSEMELDING: I en fersk undersøkelse sier 27 prosent av barnefamiliene i Norge at de selv, eller noen i familien, har latt være å delta på en fritidsaktivitet på grunn av høy kostnad. Generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen, er bekymret og mener flere må ta ansvar for å hindre at barn faller utenfor.

- Det er hjerteskjærende å tenke på at noen barn ikke får være med. Det må vi gjøre vårt beste for at ikke skjer. Som forelder er det vondt å ikke kunne gi barnet sitt muligheten til å delta, her må vi stille opp for hverandre og sørge for at fotballag, korps, teatergrupper og andre fritidsaktiviteter er tilgjengelig for alle, sier Slotterøy Johnsen.

Statistisk Sentralbyrå (SSB) oppgir at 10,7 % av alle barn tilhørte en husstand med vedvarende lavinntekt i 2017. Frivillighet Norge støtter Fritidserklæringen og er med på den nasjonale dugnaden ALLEMED. Slotterøy Johnsen mener at de nye tallene viser hvor viktig arbeidet med å gi alle barn en meningsfull fritid er.

- Problemet er kjent, men tallene er likevel overraskende høye. For barnefamilier gjelder dette nesten tre ganger så mange som de som regnes i vedvarende lavinntekt. Dette er med andre ord en utfordring som gjelder langt flere enn de med dårligst råd, uttaler Johnsen.

Regjeringen er i gang med pilotprosjekt og kartlegginger for et Fritidskort for barn og unge. Frivillighet Norge følger prosessen og har også kommet med innspill til arbeidet som nå pågår.

- Fritidskortet som regjeringen har varslet kan bli en ordning som gir flere barn og unge muligheten til å delta i varig organisert fritidsaktivitet, men det er viktig at dette kommer som et tillegg til gode støtteordninger som allerede er der og ikke går på bekostning av dette eller de frivillige organisasjonene som jobber for å gi et godt fritidstilbud, avslutter Stian Slotterøy Johnsen.

Tallene er en del av Frivillighetsbarometeret som gjennomføres av Kantar for Frivillighet Norge. Hele Frivillighetsbarometeret lanseres 5. september. Ta kontakt med Janne Nyhus i Frivillighet Norge på janne@frivillighetnorge.no eller 97075696 for spørsmål vedrørende Frivillighetsbarometeret.

Les også

En smilende ung gutt kikker inn i kameraet. Bildet er tatt i skogen, man ser nåltær i bakgrunnen.

Kan bedre samarbeid med frivilligheten bidra til mindre mobbing og utenforskap?

Dette var tittelen på det digitale Faglige forumet, som Partnerskap mot mobbing (PMM) gjennomførte den 27. oktober 2022. Partnerskap mot mobbing er et samarbeid...

Publisert
Oppdatert:

Fra seminaret om Erasmus +

Nettverk for unges fritid og medvirkning

Sammen med KS (kommunes interesseorganisasjon) og Bufdir (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet) står Frivillighet Norge bak nettverket; Nettverk for unges fr...

Publisert
Oppdatert:

En voksen mann med Røde Kors-uniform viser et gutt hjertekompressjoner.

Foreldrenes ressurser påvirker barn og unges deltakelse i fritidsaktiviteter

En ny rapport viser at sosial ulikhet i stor grad påvirker om barn og unge deltar i fritidsaktiviteter og hvilke aktiviteter de deltar på. De som kommer fra hje...

Publisert
Oppdatert:

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring