Hopp til hovedinnholdet

Helge Brekke får Frivillighetsprisen for 2012

Publisert:
Oppdatert:
Kulturminister Hadia Tajik og vinner av Frivillighetsprisen 2012 Helge Brekke.
Kulturminister Hadia Tajik og vinner av Frivillighetsprisen 2012 Helge Brekke. Foto. Nyebilder.no.

Trofast frivillig fra barnsben av. Primus motor for et av Norges største mosjonsløp. Initiativtaker til bistandssamarbeid i Etiopia. Møt vinneren av Frivillighetsprisen 2012!

- Jeg må bare si tusen takk! Særlig må jeg få takke dem som har lært meg mine holdninger. For meg har det vært en stor drivkraft i det å skape noe sammen med andre, og dele opp- og nedturer. Nå er det bare å håpe at helsa holder slik at jeg kan stå på noen år til, sa Helge Brekke da han fikk overrakt prisen onsdag morgen.

Prisvinner Helge Brekke hadde med seg kona Kristin Brekke da han fikk Frivillighetsprisen overrakt på direkten i TV 2 God Morgen Norge. Foto: nyebilder.no

Helge Brekke har i mer enn tretti år vært pådriver for Knarvikmila, en folkefest av et mosjonsløp i tettstedet Knarvik i Nordhordaland. Løpet trekker deltakere fra fire kontinenter og 24 land. I tillegg til Knarvikmila og ukentlige utendørsaktiviteter lokalt, samarbeider han med Unicef om å gi foreldreløse barn i Etiopia utdanning. Selv kaller han 71-åringen seg en hardtarbeidende pensjonist.

- Jeg begynte med frivillig arbeid som 15-åring i Vik Idrettslag i Sogn, og har jobbet frivillig i alle år siden da. Jeg har aldri hentet ut en krone i lønn; for meg oppleves frivillig arbeid som givende i seg selv, sa Brekke da han ble nominert til prisen.

Kulturministeren lar seg inspirere

Brekke fikk overrakt Frivillighetsprisen fra kulturminister Hadia Tajik på direkten i TV2s God Morgen Norge onsdag morgen, på FNs internasjonale frivillighetsdag.

Frivillighetspris-vinner Helge Brekke på joggetur i Etiopia sammen med ordfører Astrid Byrknes i Lindås kommune. Foto: Privat

- I dag er en viktig dag: FNs frivillighetsdag. Jeg vil rette en stor takk til alle de tre finalistene for den forskjellen de utgjør for så mange mennesker, på hver sin måte. Deres innsats er utrolig inspirerende, sa kulturminister Tajik.

Prisen deles hvert år ut av Frivillighet Norge, og styreleder Helen Bjørnøy leder juryen. Hun ble rørt da Helge Brekke mottok årets Frivillighetspris.

- Jeg blir veldig rørt ved tanken på hvor mye arbeid han har lagt ned, og hvor mye dette har betydd for folk, sa Bjørnøy.

Flere hundre var nominert

Bjørnøy forteller at folket har nominert flere hundre kandidater. Etter at fylkene og juryen sammen hadde fått antallet ned til fem, stemte 40.000 nordmenn fram sine tre favoritter. Aldri før har så mange engasjert seg i hvem som skulle få den gjeve prisen. Juryen måtte til slutt ta det vanskelige valget mellom Brekke, Kortnebbgåsas ve og vel fra Nord-Trøndelag og Stiftelsen Nytt Osebergskip fra Vestfold.

- Det var også i år vanskelig å velge én. De fortjener alle oppmerksomhet og stor takk for innsatsen. Juryen har fokusert på hvordan kandidatene har utmerket seg med frivillig innsats, engasjement og pågangsmot. Vi har også vektlagt hvordan innsatsen har kommet både den enkelte og lokalsamfunnet til gode. Brekke er et strålende eksempel på en trofast frivillig og ildsjel, sier juryleder Helen Bjørnøy.

Frivillighetspris-vinner Helge Brekke på joggetur i Etiopia sammen med ordfører Astrid Byrknes i Lindås kommune. Foto: Privat

- En stor ære å få prisen

Frivillighetspris-vinner Helge Brekke på joggetur i Etiopia sammen med ordfører Astrid Byrknes i Lindås kommune. Foto: Privat

Da Brekke kom videre til runde nummer to i nominasjonsprosessen uttrykte han stor glede.

- Jeg ser det som en stor ære og også som en anerkjennelse av den typen arbeid som jeg driver med, sa Brekke.

Les også: Her er de fem som kom til andre runde

Norge har lange tradisjoner for frivillighet og med en frivillig innsats tilsvarende 115.000 årsverk ligger vi i verdenstoppen. Det er mer enn hele den norske oljeindustrien og skoleverket til sammen.

Se videoreportasje om Helge Brekke og de andre finalistene her.

Frivillighet Norge gratulerer Helge Brekke med Frivillighetsprisen!

De tre finalistene: Kortnebbgåsas ve og vel ved Jo Kristian Kvernland (f.v.) og Håvard Haugan, Helge Brekke med kona Kristin, og Stiftelsen Nytt Osebergskip ved Børge Knutsen (bak) og Geir Røvik. Foto: nyebilder.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring