Hopp til hovedinnholdet

Momskompensasjonsordningen på høring, uvisst når

Publisert:
Oppdatert:
En demonstrasjon mot moms på dugnad utenfor Stortinget
Sven Mollekleiv holder appell under en demonstrasjon mot moms på dugnad utenfor Stortinget

Den varslede omfattende høringen fra Kultur- og likestillingsdepartementet om momskompensasjonsordningen er utsatt, uvisst hvor lenge. Når den kommer vil den ha tre måneders høringsfrist.

I desember 2023 kom kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) med varsel om en større høring om momskompensasjonsordningen. Denne kommer som svar på utallige innspill fra frivilligheten knyttet til innfrielse av løftet om en regelstyring av momskompensasjonsordningen, og en økende bekymring knyttet til tolkninger av forskriften for tildeling. Frivillighet Norge mente det ikke er behov for en slik høring, og at denne vil skyve på avklaringer og implementering av gode løsninger, i altfor lang tid og potensielt til en ny regjering.

Stortingsrepresentant for Frp og medlem i familie- og kulturkomiteen, Silje Hjemdal, sendte skriftlig spørsmål om tidspunkt for høringen til statsråden 18.juni som svarte 25.juni:

"Momskompensasjonsordningen for frivillige organisasjoner er den viktigste tilskuddsordningen for frivillig sektor. Ordningen fungerer godt og gir en stabil støtte til hele bredden av frivillig sektor. Derfor har denne regjeringen som den første noensinne prioritert full momskompensasjon hvert år siden vi tiltrådte."

Departementet la opp til at forslag til endringer i ordningen skulle på høring over sommeren. Da mange organisasjoner også har ferie i august la man opp til at høringsnotatet ble sendt ut i begynnelsen av september. Nå er dette skjøvet på.

Det vil bli lagt opp til en tre måneders høringsfrist for å gi organisasjonene god tid til å komme med innspill, i følge KUD.

Frivillighet Norge vil ta en lederrolle i arbeidet med innspill til denne høringen. Mer informasjon om prosessen kommer.

Hva er saken?

Frivillige organisasjoner betaler moms på varer og tjenester. I 2009 oppnådde Frivillighet Norge en stor seier: utgiften til moms skal betales tilbake. Dette kalles momskompensjonsordningen.

I 2021 fikk vi nok en seier: regjeringen satt et mål om fullfinansiert og regelstyrt momskompensasjon. Den ene halvdelen av løftet er oppfylt: fullfinansiering. Beløpet som settes av til momskompensasjon har økt betraktelig de siste tre årene. I 2023 ble det bevilget 2,45 milliarder til momskompensasjon, mer enn noensinne.

Men regelstyring er fortsatt ikke på plass.

Det betyr at ordningen er politisk sårbar og uforutsigbar. Bevilgningen skjer etter forhandlinger og salderinger, og er avhengig av støtte på Stortinget. Frivillige organisasjoner har derfor ingen sikkerhet for at momsutgifter vil kompenseres.

– Slik burde ikke den viktigste ordningen for frivilligheten fungere, sier Generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.

Regelstyring av momskompensasjonen innebærer at bevilgningen skjer automatisk, og ikke lenger er avhengig av forhandlinger. Regelstyring vil gi frivillige organisasjoner en etterlengtet og nødvendig forutsigbarhet.

Kontaktperson

Bilde av Camilla Svendsen Skriung
Camilla Svendsen Skriung
Politisk seniorrådgiver
90 64 18 12 
camilla@frivillighetnorge.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring