Hopp til hovedinnholdet

Lanserte ny frivillighetspolitisk plattform på Frivillighetens dag

Publisert:
Oppdatert:
Mann, halvprofil
Generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge lanserte ny frivillighetspolitisk platform under Frivillighetens dag på Sentralen 5. desember. Foto: CF Salikath

– Frivilligheten har en egenverdi som ikke kan tvinges fram. Derfor må frivillighetspolitikken legge til rette for en fri frivillighet, sa Frivillighet Norges generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen.

Plattformen er Frivillighet Norges grunnleggende politiske dokument, og vedtas av alle medlemsorganisasjoner.

Les hele plattformen eller last den ned som pdf her

– Frivillige organisasjoner og frivillig aktivitet har en egenverdi som merkes av alle som deltar. Den kan fylle et behov i livet, være en sosial arena og være bra for helsa. Men frivilligheten bidrar også til samfunnet ut over dette. Direkte, ved aktiviteter som å redde folk til fjells og sjøs, arrangere fritidsaktiviteter, drive opplæring og vedlikehold av kulturminner. Men også indirekte, ved å bidra til demokrati, folkehelse og tillit, mangfold og innovasjon og gjennom å være demokratiske og inkluderende fellesskap, sa Stian Slotterøy Johnsen.

– Disse merverdiene kan ikke tvinges fram. Derfor må frivilligheten være fri, og frivillighetspolitikken må ha som mål å styrke frivilligheten, ikke å styre den, understreket Slotterøy Johnsen.

Vekt på bærekraft

Den nye frivillighetspolitiske plattformen legger stor vekt på bærekraft og understreker at frivilligheten er en demokratisk nødvendighet for å nå klimamålene, samtidig som frivilligheten kommer til å være der når vi nå i økende grad merker konsekvensene av mangelen på handling.

– Hvis vi ser på formålene til våre medlemsorganisasjoner og bærekraftsmålene, vil vi se at det er mye likt, for eksempel bedre helse, likestilling, sosial inkludering, redusert ulikhet og tryggere samfunn. Vi bidrar allerede til å realisere målene, også gjennom å kanalisere og bygge engasjement. Men vi må også se hvordan vi selv må bidra til arbeidet med å nå bærekraftsmålene, sa Stian Slotterøy Johnsen.

Kvinne, halvprofil, med åpne armer.
– Vi må alle ta tak og ikke bare kjempe for det som er lett – men det som er rett, sa Tuva Mjelde Refsum, nestleder i Natur og Ungdom. Foto: CF Salikath


Betyr noe hva vi gjør

Også biologiprofessor ved UiO, Dag O. Hessen, og nestleder i Natur og Ungdom, Tuva Mjelde Refsum, snakket om betydningen av frivillighetens innsats på bærekraftsfeltet.

– Den største trusselen mot planeten er troen på at noen andre skal redde den. Det betyr noe hva vi gjør, som individer, organisasjoner, samfunn og nasjon, sa Hessen.

– Et sterkt sivilsamfunn og en aktiv frivillighet er viktig for å løse klimakrisa. Vi må ha reell medvirkning, understrekte Mjelde Refsum.

Les mer:

Les hele plattformen eller last den ned som pdf

Les mer om bærekraftsarbeidet til Frivillighet Norge

Les mer om Frivillighetens Dag.

Kontaktperson

Bilde av Camilla Svendsen Skriung
Camilla Svendsen Skriung
Politisk seniorrådgiver
90 64 18 12 
camilla@frivillighetnorge.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring