Hopp til hovedinnholdet

Pris til bauta i beredskapsfrivilligheten

Publisert:
Oppdatert:
Vinner av Frivillighetsprisen Knut Skår
Bilde: Vinner av Frivillighetsprisen Knut Skår fra Norske Redningshunder Åsne Havnelid fra Norsk Tipping, kulturminister Trine Skei Grande, styreleder i Frivillighet Norge Heikki Eidsvoll Holmås og konferansier Solveig Kloppen. (Foto: CF Salicath)

PRESSEMELDING: Knut Skår fra Norske Redningshunder vant den nasjonale Frivillighetsprisen 2019 på FNs internasjonale dag for frivillighet 5. desember.

Over 63 prosent av den norske befolkningen deltar med frivillig innsats ifølge Frivillighetsbarometeret 2019 (Kantar), noe som gjør Norge til verdensmestere i frivillighet. Frivillige er viktige for den norsk beredskapen. Ifølge en rapport om de frivillige rednings- og beredskapsorganisasjonenes rolle i dagens samfunn, finnes det ca 10 000 operative frivillige innenfor beredskapsfrivillighet i Norge.

Norske Redningshunder er en av Norges største frivillige redningsorganisasjoner, og trener hunder og førere for tjeneste under redningsaksjoner.

– Norske Redningshunder er tuftet på frivillighet. I et miljø med mange engasjerte frivillige, står Knut frem som en bauta, sier juryens leder Heikki Eidsvoll Holmås.

– Knut deltar i alle deler av Norske Redningshunder – alt fra kasserer i lokallaget til styreleder nasjonalt. Han er selv med på over 30 redningsaksjoner i løpet av året og jobber kontinuerlig med å utdanne nye hundeførere. Knut og hans medfrivillige gjør rett og slett Norge tryggere, fortsetter Eidsvoll Holmås.

Den nasjonale Frivillighetsprisen ble i år utdelt for 25. gang. Prisen ble delt ut på Frivillighet Norges arrangement Frivillighetens dag på Sentralen i Oslo i kveld, som er Frivillighet Norges markering av FNs internasjonale dag for frivillighet. Norsk Tipping ga 50 000 kroner til prisvinnerens formål.

I tillegg til Frivillighetsprisen, ble følgende priser delt ut:

  • Vinner av Årets nykommer i frivilligheten: Kine Sliper, frivillig i ROS-rådgivning om spiseforstyrrelser i Trøndelag
  • Årets frivillighetskommune: Flekkefjord kommune
  • Helseprisen: Prosjektet «Ekspedisjon 2019» og Stiftelsen Veien Ut, Drammen, Buskerud

Juryens begrunnelse:

Vinneren av Frivillighetsprisen 2019 strekker seg langt for andre mennesker og gjør en uvurderlig innsats for samfunnet vårt gjennom å hjelpe mennesker i nød og i desperate situasjoner.

Vinneren har vært svært aktiv i flere tiår og gjør sin frivillige innsats til alle døgnets tider og i all slags vær. Vinneren er en god og trygg rollemodell som bidrar til kompetanseheving og rekruttering til en type frivillighet som Norge er helt avhengig av. Vinnerens arbeid foregår lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt.

Frivilligheten har en helt avgjørende rolle i beredskapsarbeidet i Norge. Vinneren har bidratt til vekst i egen organisasjon som er tuftet på frivillighet. Til tross for små budsjetter og få betalte stillinger er organisasjonen i dag en av de største frivillige redningsorganisasjonene i landet.

Kort sagt: Vinneren av Frivillighetsprisen 2019 gjør Norge tryggere. Og navnet hans er Knut Skår fra Norske Redningshunder.

Juryen til Frivillighetsprisen

Juryen til Frivillighetsprisen ledes av styreleder i Frivillighet Norge, Heikki Eidsvoll Holmås. Andre medlemmer i juryen er stortingsrepresentanter i Familie- og kulturkomiteen: Anette Trettebergstuen (Ap), Kristin Ørmen Johnsen (H) og Åslaug Sem-Jacobsen (Sp), samt leder for samfunn og selskapsrelasjoner i Norsk Tipping Sverre Berg Lutnæs, tidligere leder i Røde Kors ungdom Mawra Mahmood og forsker på sivilsamfunnet ved Institutt for Samfunnsforskning, Audun Fladmoe

Les også

Hasnain Asghar (19) fra Stovner er vinner av Den nasjonale frivillighetsprisen 2022.

Hasnain (19) fra Stovner vant Den nasjonale frivillighetsprisen 2022

Den nasjonale frivillighetsprisen deles i år ut til Hasnain Asghar, som i en alder av 19 år allerede har blitt et forbilde i lokalsamfunnet på Stovner i Oslo.

Publisert | Pressemeldinger
Oppdatert:

Finalistene til Frivillighetsprisen 2022

Her er de seks finalistene til den nasjonale Frivillighetsprisen 2022

I dag lanseres de seks finalistene til den nasjonale Frivillighetsprisen 2022. Finalistene er fra Tromsø, Røros, Stavanger, Radøy, Oslo og Bærum. Nå kan du stem...

Publisert | Pressemeldinger
Oppdatert:

Unge speidere fyrer bål og koser sammen med speiderleder

Hvem er Norgesmester i frivillighet?

Frivillighet Norge skal dele ut den nasjonale Frivillighetsprisen og 50.000 kroner til noen som har utmerket seg med frivillige innsats. Nå kan du nominere en d...

Publisert | Pressemeldinger
Oppdatert:

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring