Hopp til hovedinnholdet

Tidenes yngste vinner av den nasjonale Frivillighetsprisen

Publisert:
Oppdatert:
Trine Skei Grande, Åsne Havnelid, Penelope Lea, Heikki Eidsvoll Holmås.
Kulturminister Trine Skei Grande, administrerende direktør i Norsk Tipping Åsne Havnelid, prisvinner Penelope Lea og styreleder i Frivillighet Norge Heikki Eidsvoll Holmås. (Foto: Birgitte Heneide, Frivillighet Norge)

Penelope Lea fra Miljøagentene fikk Frivillighetsprisen 2018, som ble delt ut på FNs internasjonale frivillighetsdag 5. desember. 14-åringen er med det tidenes yngste vinner av Frivillighetsprisen.

Penelope fikk prisen for sitt engasjement for miljø i barne- og ungdomsorganisasjonen Miljøagentene. Hun ble valgt inn i organsiasjonens styre i Oslo som 11-åring og leder nå Barnas Klimapanel. Hun har holdt appeller blant annet på FNs klimaforhandlinger i Bonn og under Arendalsuka.

"Vinnerens utrettelige arbeid handler om oss alle og er for en sak som angår hele måten vi lever våre liv på, og som mange vil karakterisere som den viktigste i vår tid", sier juryen i sin begrunnelse.

– Gledelig med ung vinner

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) presenterte nylig rapporten “Ung frivillighet”, som viser at barne- og ungdomsorganisasjoner har fått 100 000 flere medlemmer de siste ti årene.

– Det er derfor ekstra gledelig at vi har en så ung vinner av Frivillighetsprisen, sier generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge.

– Unges deltakelse i norsk frivillighet er høy, og det er viktig, både for aktivitetstilbud, engasjement og inkludering av barn og unge og for rekruttering videre i norsk samfunnsliv. Penelope er et strålende eksempel på det samfunnsengasjementet som finnes blant de som skal lede landet vårt i fremtiden, sier Slotterøy Johnsen.

Det er 24. gang Frivillighet Norge deler ut den nasjonale Frivillighetsprisen sammen med Norsk Tipping og Kulturdeprtementet. Prisen gis til en person eller organisasjon som har bidratt til å gi frivilligheten et ansikt og som har fremmet frivillig engasjement. Folket stemmer frem åtte finalister gjennom høsten, og juryen plukker ut en vinner blant disse.

Vinner Penelope Lea får 50 000 kroner fra Norsk Tipping til sitt formål.

Om Frivillighetsprisen:

Frivillighetsprisen deles ut hvert år på FNs internasjonale frivillighetsdag av Kulturdepartementet og Frivillighet Norge. Vinneren får 50 000 kroner til sitt formål fra Norsk Tipping.

I tillegg til den nasjonale Frivillighetsprisen, som deles ut av Kulturdepartementet, blir det delt ut priser til pris til Årets nykommer, Årets frivillighetskommune og Helseprisen.

Juryen til Frivillighetsprisen ledes av styreleder i Frivillighet Norge, Heikki Holmås. Andre medlemmer i juryen har vært stortingsrepresentanter i Familie- og kulturkomiteen: Anette Trettebergstuen (A), Kristin Ørmen Johnsen (H) og Åslaug Sem-Jacobsen (Sp), samt journalist og forfatter Namra Saleem og forsker på sivilsamfunnet ved Institutt for Samfunnsforskning, Audun Fladmoe.

Les også

Hasnain Asghar (19) fra Stovner er vinner av Den nasjonale frivillighetsprisen 2022.

Hasnain (19) fra Stovner vant Den nasjonale frivillighetsprisen 2022

Den nasjonale frivillighetsprisen deles i år ut til Hasnain Asghar, som i en alder av 19 år allerede har blitt et forbilde i lokalsamfunnet på Stovner i Oslo.

Publisert | Pressemeldinger
Oppdatert:

Finalistene til Frivillighetsprisen 2022

Her er de seks finalistene til den nasjonale Frivillighetsprisen 2022

I dag lanseres de seks finalistene til den nasjonale Frivillighetsprisen 2022. Finalistene er fra Tromsø, Røros, Stavanger, Radøy, Oslo og Bærum. Nå kan du stem...

Publisert | Pressemeldinger
Oppdatert:

Unge speidere fyrer bål og koser sammen med speiderleder

Hvem er Norgesmester i frivillighet?

Frivillighet Norge skal dele ut den nasjonale Frivillighetsprisen og 50.000 kroner til noen som har utmerket seg med frivillige innsats. Nå kan du nominere en d...

Publisert | Pressemeldinger
Oppdatert:

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring