Hopp til hovedinnholdet

Ny inspirasjonsartikkel: Vi peker på reglene, ikke på personen

Publisert:
Oppdatert:
Bildet av Laura Franco, organisasjonsrådgiver i Skeiv Verden, foran rosa bakgrunn, ser til høyre
Laura Franco, organisasjonsrådgiver i Skeiv Verden.

Frihet er et åpenbart, men viktig prinsipp hos Skeiv Verden. Men for at alle skal føle seg trygge, trengs det noen retningslinjer.

– Vi startet ved å etablere en møteplass for skeive minoriteter, for å ta i mot skeive, typisk nyankomne og gjøre dem trygg og kjent med landet. For mange er det første gang de kan være den de er, altså skeiv.

Dette forteller Laura Franco, organisasjonsrådgiver i Skeiv Verden. Foreningen har sitt utspring i Foreningen FRI, Norges største organisasjon for skeives rettigheter.

– Vi så at det var nødvendig å jobbe spesifikt for rettigheter og tryggheten til skeive minoriteter i Norge. Møteplassen er fortsatt vår kjerneaktivitet, men vi jobber også på flere nivå. Samtidig samarbeider vi en del med FRI, Frivilligsentralen og andre organisasjoner når det trengs, sier Franco.

Gjennom å skape møteplasser og fortelle medlemmene om hvordan det norske demokratiet fungerer og hvilke rettigheter de har, gjør de det tryggere å være skeiv.

Frivillighet Norge samler inspirerende historier om inkludering i alle slags frivillige organisasjoner og du kan få tilgang til alle disse på Inkluderingskoden - https://inkluderingskoden.no/historier.

– Møteplassene handler om å finne venner, nettverk, slappe av, og bare være skeiv. Når man er ny i landet trenger man jo også å forstå hvordan Norge fungerer, ikke bare språket. Vi har også ungdomsgrupper for de som ikke er åpen, selv om de kanskje er født i Norge, sier Franco.

Det er nemlig en stor blanding mellom ny-ankommende og de som har bodd her lenge, vokst opp her, og allierte som kommer på arrangementene.

Aktivt samarbeid med kommuner og helsepersonell

Som en dobbelt minoritet møter målgruppen en rekke utfordring som Skeiv Verden støtter dem med. I tillegg til å ha terapeuter i organisasjonen, samarbeider de også med helsevesenet og henviser til psykologer ved behov. De må ofte være både tålmodige og fleksible for å skape trygge rammer rundt potensielle medlemmer og frivillige.

– Kommer man på Skeiv Kafe første gang, tilrettelegger vi for at vi kan ta en prat. Noen kommer først flere måneder etter de ringte første gang. Noen har for eksempel startet filmklubb, som vi har tilrettelagt for. Det er ikke alle som er like komfortable med å snakke i grupper, noen vil gjøre andre aktiviteter, sier Franco og fortsetter:

– Vi prøver å tilpasse Skeiv kafe til behov gruppen har. I Trondheim så vi at det var mange mødre med små barn som kom til Skeiv Kafe, så vi laget et lite lekehjørne til barna.

Skal presentere verktøy

Franco skal snakke på Den store møteplassen 20. september i Oslo. Konferansen tar for seg hvordan frivilligheten, myndigheter, familier og andre kan jobbe sammen for å hindre utenforskap.

Her skal hun fortelle om verktøy som foreningen bruker aktivt for å ha rammer, men samtidig være fleksibel. Reglene er et resultat av en undersøkelse de gjorde blant medlemmene sine i 2019.

– Brytes reglene, peker vi ikke på personen og sier «du har gjort noe galt». Vi peker på våre ni retningslinjer. Det er avgjørende at disse følges, men vi har samtidig forståelse for at noen ikke alltid klarer det.

Bilde er utsnitt av hender som holder fargerikt ark med retningslinjer, over et bord i tre.
Skeiv Verdren har laget retningslinjer som bidrar til at alle skal føle seg trygge og trives.

Mangler ikke frivillige

Plakaten har fått et enkelt og brukervennlig design av frivillige, som det for øvrig er ganske mange av. Skeiv Verden sitt frivillige apparat har vokst kraftig siden 2021, men de har alltid bruk for flere. Nå har de Skeiv Kafé i flere byer, og det er kun Oslo og Bergen som har ansatte. Resten drives av deres engasjerte medlemmer, som får grundig opplæring i hvordan håndtere ulike situasjoner.

– Mange vil bli frivillig med en gang, de spør: Hva kan jeg gjøre?

Det merket de spesielt under terroren 25. juni i fjor, da to personer ble drept og flere skadet. Hendelsen var rettet mot LHBT+-personer i forkant av Oslo Pride.

– Det var utrolig mange som meldte seg, det var helt fantastisk. Og det trengtes – vi hadde åpent hus og det var over hundre stykker som kom første dagen.

Hun forteller at for enkelte medlemmer ble det ekstra sterkt i årets parade, etter fire år uten.

– Noen deltok i deres første parade noensinne, forteller Franco.

Vil du høre mer om hvordan Skeiv Verden jobber med inkludering? Kom på Den store møteplassen!

Konferansen er gratis og arrangert av Frivillighet Norge.

Fakta om Skeiv verden

Skeiv Verden er en nasjonal interesseorganisasjon for LHBTIQ+ personer med minoritetsbakgrunn. De er en selvstendig, religiøst og partipolitisk uavhengig organisasjon.

Tekst og foto: Anine Dedekam-Moldskred (september 2023)

Kontaktperson

Bilde av Ida Marie Holmin
Ida Marie Holmin
Assisterende generalsekretær
21 56 76 58
ida@frivillighetnorge.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring