Hopp til hovedinnholdet

– Økt momskompensasjon er et steg i riktig retning

Publisert:
Oppdatert:
Stian Slotterøy Johnsen, Vanja Konradsen, Erna Solberg
Generalsekretær i Frivillighet Norge Stian Slotterøy Johnsen og prosjektleder i frivillig.no Vanja Konradsen, på tur med statsminister Erna Solberg under Arendalsuka 2018 (Foto: Birgitte Heneide, Frivillighet Norge)

Regjeringen øker momskompensasjon for frivillige organisasjoner med 134 millioner kr i forslag til statsbudsjett for kommende år.

Frivillige organisasjoner vil dermed motta over 1,5 milliarder kroner fra ordningen i 2019.

Største økning siden 2014

Dette er den største økningen fra regjeringen Solberg siden 2014. I flere år har organisasjonene opplevd en nedgang i momskompensasjonen.

– At regjeringen nå øker bevilgningene til momskompensasjon er et steg i riktig retning. Det er den viktigste og mest rettferdige ordningen for alle frivillige organisasjoner i Norge, sier Frivillighet Norges generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen.

75 prosent av momsen kompenseres

Selv om ordningen med momskompensasjon økes, er det fortsatt langt til målet om full momskompensasjon. Om bevilgningen blir stående estimerer Frivillighet Norge at organisasjonene vil få kompensert 75 prosent av sine momsutgifter i 2019. I 2017 fikk de kompensert 72,6 prosent av utgiftene.

– Stortinget har vedtatt at det skal legges fram en plan for opptrapping til full momskompensasjon. Det må regjeringen følge opp. Vi vil at enda flere skal få mulighet til å delta i aktiviteter i frivilligheten, samtidig som kostnadene holdes nede. Her er momskompensasjon et viktig bidrag, sier Slotterøy Johnsen.

Store forventninger til ny stortingsmelding

Før jul skal regjeringen legge fram en ny stortingsmelding om frivillighet, og rettighetsfesting av momskompensasjonsordningen er den viktigste saken for Frivillighet Norge.

Fordi søknadene om momskompensasjon øker for hvert år er det usikkert for organisasjonene hvor mye organisasjonene får kompensert.

– En rettighetsfesting koster ikke staten mer, men vil gjøre det lettere for organisasjonene å planlegge sine aktiviteter.

– Politikerne snakker ofte høyt og feststemt om frivillighetens viktige funksjon i det norske samfunnet. Ved å rettighetsfeste momskompensasjonsordningen, kan de vise at de mener alvor, avslutter Slotterøy Johnsen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring