Hopp til hovedinnholdet

Frivillighet Norge: Statsbudsjettet gir ingen garanti for full momskompensasjon

Publisert:
Oppdatert:
Demonstrasjonsskilt med teksten Nei til moms på dugnad
Frivilligheten trenger regelstyrt og full momskompensasjon

– Det er bra regjeringen sier at frivilligheten skal få full momskompensasjon og øker bevilgningen betydelig, men vi er skuffet over manglende regelstyring av ordningen. Regelstyring vil gi frivilligheten den garantien vi savner, i form av forutsigbarhet og tryggere rammer, sier generalsekretær i Frivillighet Norge Stian Slotterøy Johnsen.

Regjeringen foreslår å sette av 2,44 milliarder kroner til momskompensasjonsordningen for frivillige organisasjoner og skriver at de legger til rette for full momskompensasjon. Regjeringen foreslår ikke å regelstyre ordningen, noe de har lovet i Hurdalsplattformen. Det betyr at budsjettet ikke gir frivilligheten en garanti om full momskompensasjon.

– Dette gjør ordningen uforutsigbar og politisk sårbar. Slik burde ikke den viktigste ordningen for frivilligheten fungere, sier Slotterøy Johnsen. - Den bør være uavhengig av hva en regjering til enhver tid bevilger. Næringslivet ville aldri akseptert å ikke ha forutsigbarhet når det gjelder hvor stor bedriftenes momsrefusjon skal være.

Frivillighet Norges estimater viser at frivillige organisasjoners utgifter til moms øker, og i større grad enn tidligere. Det skyldes en gledelig økt aktivitet og også høy inflasjon og øker behovet for momskompensasjon.

– Vi er bekymret for at rammen trolig ikke vil holde til full momskompensasjon. Økt aktivitet i frivilligheten er utelukkende et gode for samfunnet vårt. Nå er det opp til Stortinget å ta ansvar for å sikre full momskompensasjon for 2024, avslutter Slotterøy Johnsen.

Frivillighet Norge har spilt inn behovet for regelstyring i en årrekke, og gjorde det igjen i forbindelse med statsbudsjettet for 2024.

Les mer om resultatene for statsbudsjettet for 2024

Les mer om Frivillighet Norges arbeid for full og regelstyrt momskompensasjon

Kontaktperson

Bilde av Stian Slotterøy Johnsen
Stian Slotterøy Johnsen
Generalsekretær
959 33 862
stian@frivillighetnorge.no

Les også

Personer foran Stortinget-logovegg og tekst "statsbudsjett 2024"

Frivillighet Norges innspill i statsbudsjettarbeidet

Frivillighet Norge har vært på høringer om statsbudsjettet for 2024 i Finanskomiteen, Familie- og kulturkomiteen og Helse- og omsorgskomiteen. Vårt viktigste bu...

Publisert
Oppdatert:

Barn med grønne uniformer, spiller i korps , blåserekka i front

Dette betyr statsbudsjettet for frivilligheten

Regjeringen la fram sitt forslag til statsbudsjett fredag 6. oktober. Frivillighet Norge er glad for at momskompensasjonsordningen er prioritert, men savner kra...

Publisert
Oppdatert:

tekst Statsbudsjett 2024 og symbol for penger

Frivillighet Norges arbeid med statsbudsjettet for 2024

Regjeringen legger frem sitt forslag til statsbudsjett for 2024, fredag 6.oktober klokken 09.00. Frivillighet Norge mener at det i tillegg til full momskompensa...

Publisert
Oppdatert:

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring