Hopp til hovedinnholdet

Resolusjon 1 fra Frivillighet Norges årsmøte: Fjern skatt på dugnad!

Publisert:
Oppdatert:
Demonstrasjonsplakat med "Nei til moms på dugnad"
Frivillighet Norge ønsker ingen moms på dugnad. Foto: Frivillighet Norge/Birgitte Heneide

Årsmøtet i Frivillighet Norge vedtok torsdag 28.mai 2020 følgende resolusjon om momskompensasjonsordningen.

Alle partiene som i dag er representert på Stortinget har på et tidspunkt vært for full momskompensasjon for frivillige organisasjoner, men dessverre ikke samtidig. Resultatet er at staten fortsatt henter inn moms på vafler, fotballer, snøscootere og kostymer. Nå forventer Frivillighet Norge at alle partiprogrammer slår fast at momskompensasjon skal regelstyres og full momskompensasjon gjennomføres.

Momskompensasjon er en ordning der organisasjoner må betale moms gjennom hele året og deretter søke om å få pengene tilbake. I dag settes det av en sum som alle kan søke på, men som er for liten til at organisasjonene faktisk får tilbake det de har betalt inn. Det skader frivilligheten på to måter: Vi må betale ekstra for å gi noe tilbake til samfunnet og vi vet ikke hvor mye vi egentlig har å rutte med før året er over.

Fra 2014 til i dag har gapet mellom full momskompensasjon og hva staten faktisk gir økt til 355 millioner kroner. For frivilligheten er det derfor svært viktig at partiene forplikter seg framover og står bak prinsippet om at vi ikke skal ha moms på dugnad.

Momskompensasjonsordningen må derfor gjøres regelstyrt, slik at frivilligheten har rett til å få tilbake det vi har betalt inn i merverdiavgift. Det gir forutsigbarhet og stabilitet for organisasjonen.

I Norge er vi veldig mange som er en del av frivilligheten og vi vil gjerne at vi blir enda flere. Det gjør noe med oss og det gjør noe med samfunnet vårt. Vi er stolte av det vi får til sammen og vi vil gjøre mer. Å investere i frivilligheten er å investere i inkludering, beredskap, helse, livskvalitet, innsats mot ensomhet, klima, kulturmangfold og så mye, mye mer. Derfor er det nå virkelig på tide å fjerne moms på dugnad, en gang for alle.

Frivillighet Norge ber alle partier ta med følgende formulering i kommende partiprogram:

(Sett inn parti) skal:

  • Innføre regelstyrt momskompensasjon for frivillige organisasjoner, og trappe den opp til 100% kompensasjon innen 2024.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring