Hopp til hovedinnholdet

Foreldrefrivillig, sosial entreprenør, frivillighetspolitikk og momskompensasjon? Hva snakker vi om?

Publisert:
Oppdatert:
Person som tar notater foran en datamaskin
Foto: Pickit stock

Når vi snakker om frivillighet, bruker vi mange ord som ikke alltid er like lett å forstå. I arbeidet med å få flere deltagere, er det viktig at alle er enige om hva ordene betyr. Derfor har Frivillighet Norge laget Ordbok Frivillighet, for å hjelpe de som ikke kjenner frivilligheten så godt til å skjønne hva vi snakker om.

Kan brukes i opplæring og undervisning

Ordboken er delt opp i fire deler, og tar for seg roller, begreper, aktører og aktiviteter. Under begreper defineres for eksempel både frivillig innsats, og frivillig sektor.

– Frivillig innsats er kanskje noe alle tenker at de vet hva er, men som det likevel er litt forskjellige oppfatninger om. Hvis man skal snakke om frivillighet til en som ikke kjenner det norske samfunnet så godt, er det fint å kunne vise til en tydelig definisjon, sier Jørgen Sande Lysa, rådgiver i Frivillighet Norge og redaktør av ordboka.

På voksenopplæringer og i introduksjonsprogram lærer nyankomne om frivilligheten. Dette er en viktig vei inn i deltagelse, bli kjent med lokalsamfunnet og finne fritidsaktiviteter for barn og unge. Da er det greit å vite hva «frivillig sektor» er.

– Ordboka gir lærere og veiledere et verktøy de kan bruke i opplæringen. Det er mye lettere å delta på noe hvis man har forståelse av hva det innebærer, og hvem det er som kommer med tilbudene. Derfor kan ordboka bidra direkte til økt deltagelse, sier Sande Lysa.

«Hvis man skal snakke om frivillighet til en som ikke kjenner det norske samfunnet så godt, er det fint å kunne vise til en tydelig definisjon.»

Jørgen Sande Lysa, rådgiver i Frivillighet Norge

Snakker til medlemsorganisasjonene

I tillegg til «vanlige» begreper som frivillig innsats og -sektor, forklarer også ordboka ord som «frivillighetspolitikk» og «momskompensasjon». Dette er viktig når kommunikasjonen handler om Frivillighet Norges arbeid med påvirkning og tilrettelegging. Camilla Skriung, politisk seniorrådgiver, skriver ofte nyhetsartikler om saker Frivillighet Norge jobber med. Da er det viktig at alle skjønner.

– Vi ønsker å vise medlemsorganisasjonene våre at vi jobber med saker som kommer dem til gode, men det er ikke sikkert alle skjønner hva det betyr når vi sier at Frivillighet Norge foreslår «regelstyrt momskompensasjon». Da er det kjekt å ha ordboka, sier Skriung i Frivillighet Norge.

Ordboka kan også brukes når kommuner og frivilligheten skal samarbeide.

– Vi oppfordrer alle kommuner til å utvikle frivillighetspolitikk. Da er det fint å ha en felles forståelse om hva det betyr. I tillegg forklarer vi hva en kommune gjør, hva en frivilligsentral er, lovpålagte kommunale råd og andre relevante ord for samarbeidet, avslutter Skriung.


Kontaktperson

Bilde av Jørgen Lysa
Jørgen Lysa
Rådgiver, Økt deltakelse
99502631
jorgen@frivillighetnorge.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring