Hopp til hovedinnholdet

Frivillighet Norge: Momskompensasjonen til frivilligheten må regelstyres

Publisert:
Oppdatert:
Demonstrasjon med parole "Nei til moms på dugnad"
Frivilligheten trenger full og regelstyrt momskompensasjon Frivillighet Norge/Birgitte Heneide

Regjeringen sikret full momskompensasjon i 2023 gjennom budsjettsaldering. Men ordningen er fortsatt både uforutsigbar og usikker mener Frivillighet Norge.

– Det er bra, og på sin plass, at regjeringen nå helt på tampen av året endelig gir frivillige organisasjoner kompensasjon for de momsutgiftene de hadde på varer og tjenester i 2022. Dette gjør at frivilligheten kan nå ut til flere med sine tilbud og aktiviteter, noe som er spesielt viktig nå som stadig flere sliter økonomisk, sier generalsekretær i Frivillighet Norge Stian Slotterøy Johnsen.

– Men slik ordningen fungerer i dag gir den ingen garanti for at frivillige organisasjoner vil få momsutgiftene kompensert. For å skape trygge og forutsigbare rammer må momskompensasjonen være regelstyrt. En slik sentral økonomisk ordning for frivilligheten kan ikke være avhengig av hvilken sum som settes av i statsbudsjettet, og gjenstand for årlige forhandlinger, salderinger eller revideringer, sier Slotterøy Johnsen.

Saken fortsetter under bildet.

Mann og kvinne står ved en brygge og ler
Generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen, ga bamsemums til kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery under Arendalsuka – for å minne om at en regelstyrt momskompensasjonsordning fortsatt ikke er på plass. Foto: Birgitte Heneide/Frivillighet Norge

Forventer at regjeringen innfrir

I november sendte 106 av Frivillighet Norges medlemsorganisasjoner et opprop til statsminister Jonas Gahr Støre der kravet var at momskompensasjonsordningen må regelstyres. Sosialistisk Venstreparti har etter dette fremmet et representantforslag om regelstyring. Forslaget er til behandling på Stortinget.

– Vi forventer at regjeringen innfrir sitt eget løfte fra Hurdalsplattformen om å regelstyre momskompensasjonsordningen. Med under to år igjen til neste valg er det avgjørende at arbeidet med å innføre regelstyrt momskompensasjon kommer i gang tidlig i 2024, sier Slotterøy Johnsen.

Når regjeringen allerede har lagt til grunn at det skal være full momskompensasjon vil regelstyring ikke medføre økte kostnader. Samtidig vil regelstyring åpne for å forbedre administrasjonen av ordningen, og gi frivilligheten en etterlengtet og nødvendig forutsigbarhet.

Kontaktperson

Bilde av Stian Slotterøy Johnsen
Stian Slotterøy Johnsen
Generalsekretær
959 33 862
stian@frivillighetnorge.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring